Danny Lee 71 let


Danny Lee Sau-Yin se narodil v roce 1952 v Šanghaji. Škola mu moc nešla a někdy do ní ani nepřišel, aby mohl pracovat a pomoci své rodině. Po střední škole se snažil dostat na policejní akademii, ale nemohl dodělat kurzy a tak se rozhodl pro kariéru v herectví. V roce 1970 vstoupil do školy herectví TVB a jeho první velká role byla o dva roky později ve filmu Water Margin. Rok na to si pak zahrál debutovou roli ve filmu River of Fury a po té se studiem Shaw Brothers natočil v roce 1975 film o super hrdinovi Super Inframan. Danny Lee hrál i v slavném kontroverzním filmu Bruce Lee and I, který natočil Bruce Leeho přítel Unicorn, který ho požádal o pomoc při bojových scénách, při čemž ho tajně točil a po té jeho jména dal na plakáty.

Na začátku osmdesátých let si Lee vyzkoušel i post režiséra. S filmem plným násilí Law with Two Phases v roce 1984 dokonce vyhrál jak cenu Hong Kong Film Award, tak i Taiwanes Golden Horse za svou roli horkokrevného policisty. Tyto role Lee představuje do dnes. Law with Two Phases bylo po té inspirací pro ostatní režiséry, jako byl John Woo nebo Kirk Wong. Oba režiséři následně požádali Dannyho o spolupráci.

V roce 1987 si Lee založil svou druhou společnost s názvem Magnum Films a stal se poměrně silným výrobcem filmů v Hong Kongu. Společnost pojmenovaná po zbrani drsného Harryho (Lee byl fanouškem Clinta Eastowooda) točila hlavně filmy s násilnickou tématikou kategorie III (což je u nás ekvivalent pro filmy od 18 let), jako byly The Untold Story nebo Dr. Lamb. Danny Lee byl taky jeden s prvních producentů, který pracoval se slavným Stephen Chowem (občas jsou mu připisovány zásluhy za jeho objevení). V roce 1991 s ním dokonce natočil jednu z jeho prvních komedií Legend of the Dragon. První film ve kterém se Lee neobjeví a pouze produkuje a režíruje. Postupem času se, jak už to tak bývá, stáhl více za kameru a hrál už jen cameo role.

Má ovšem stále dost napilno a zdá se, že dokud bude Hong Kongský filmový průmysl, Lee tu bude stále. Přesněji řečeno, dokud bude ve filmu potřeba policisty.


6.8.1952
Šanghaj, Čína
Danny Lee csfd

Return of the Lucky StarsCrossing HennessySuper PlayerHong heNebezpečný svědekZhong an chi ma GunFan shou shu te qian duiPsychedelic CopSiu nin cheong dongYing xiong ren wuHei she hui.comMan Wanted 3Romancing BulletThe Killer of the Lonely HeartUntouchable ManiacWhite StormHua gu long yu qian nian chongSi ren bang zhi qian wu gou xi98 Gu huo zai: Long zheng hu douDuo sheJin bang ti mingGong pu IITe jing ji xian fengYue hei feng gaoZei wangChong an shi lu Tun Men se moChong an shi lu zhi fan zui tian caiChong an shi lu: O jiWater Tank Murder MysteryBa xian fan dian: Ren rou cha shao baoNue zhi lianWu shu: Ji mi dang anXin bi xue jianBan wo zong hengChe shenGao yang yi shengSi da tan zhangZhan long zai yeLan se pi li houLei ting sao xueDie xue jiang nuFeng yu tong luJue qiao zhi duo xingLao hu chu geng IIMo deng chen jiaNevyhlášená válkaPeng dangBláznivá mise 5KillerYi dan qun yingZhuang zhi xiong xinChi dan qingPi li xian fengThe Criminal HunterBrotherhoodCity on FireGong woo chingHřmot obřího plaza aneb teď poznáte HadimrškuTie xue qi jingYing hung ho hon


Aktualizace osobnostního profilu Danny Lee: 24.2. 2024 18:32