Jindra Hermanová (1898 - 1969)


Jindra Hermanová se narodila jako Marie Kubíčková 13. prosince 1898 v Kolíně. Nejdřív navštěvovala operní školu pěvkyně Olgy Paršové – Žikešové a po zkušenostech z venkovských scén po roce 1923 započala s veřejným vystupováním na pražských divadelních scénách divadel Komedia, Národního divadla (1927 – 1930), Akropolisu, Divadla Vlasty Buriana, Komorního divadla, Moderního divadla, Švandova divadla a Nového divadla Oldřicha Nového. Po válce působila zejména na okrajových scénách a záhy přešla na odpočinek.

V němém období se stala dobrou představitelkou mladých a často nezkušených slečen (do svých filmů ji poté nejvíce obsazoval Vladimír Slavínský): vyslancova žena v Majerově PÍSNI LÁSKY (1919), slečna ve Fenclově MACOŠE (1919), posluhovačka Tonča Šnajdrová v PŘÍBĚHU JEDNOHO DNE (1926) M. J. Krňanského, Týna Kapičková ve Slavínského žertu NA LETNÍM BYTĚ (1926), komtesa Růžena v propadáku VE SPÁRECH UPÍRA (1927) Květoslavy Semonické a Theodora Pištěka a prostitutka Tonka v Pražského dramatu BATALION (1927).

Ve zvukovém období se do poloviny čtyřicátých let divákům představovala nejčastěji jako prostitutka (TONKA ŠIBENICE, PRÁVO NA HŘÍCH), dámička z vyšších kruhů (FALEŠNÁ KOČIČKA, SLEČNA MATINKA, DĚTI NA ZAKÁZKU, STUDUJEME ZA ŠKOLOU, DOBŘE SITUOVANÝ PÁN, DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI, TO BYL ČESKÝ MUZIKANT, TĚŽKÝ ŽIVOT DOBRODRUHA, NEVIDĚLI JSTE BOBÍKA?, ZLATÉ DNO), návštěvnice (DÍVKA V MODRÉM), zaměstnankyně opravdu rozličných oborů (VENOUŠEK A STÁZIČKA, MUŽ Z NEZNÁMA, VY NEZNÁTE ALBERTA?, ŠTĚSTÍ PRO DVA), velmi obětavá jeptiška (LÍZINO ŠTĚSTÍ) apod.

Znárodněná kinematografie ji dala stejně tolik příležitostí, jako ta předválečná a válečná. Hermanová vypadala až do pozdního věku velmi mladě, proto ještě po padesátce vytvářela různé krásné a mladé paničky. Hrála drbnu (VELKÝ PŘÍPAD), Rabasovou (PRÁVĚ ZAČÍNÁME), která trpí pod despotickým manželem (Josef Kotapiš), paničku ve vlaku (POSLEDNÍ MOHYKÁN), Španělku (PANCHO SE ŽENÍ), přihlouplou Němku v telefonní budce (NIKDO NIC NEVÍ), prodavačku v konzumu (ŽELEZNÝ DĚDEK), trpělivou manželku nervózního hosta (HOSTINEC „U KAMENNÉHO STOLU“), Hladíkovou (VZBOUŘENÍ NA VSI), neúspěšnou žadatelku o byt (RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍŠKY), majitelku panství (ZVONY Z RÁKOSU), Němku (ZOCELENÍ), pokladní (VESELÝ SOUBOJ), ženu žádající o propustku (PAST), paní v obchodě (BYLO TO V MÁJI), Burešovu (ŠTIKA V RYBNÍCE) nebo starší hornickou ženu (DS – 70 NEVYJÍŽDÍ). Úmrtím jejího „dvorního režiséra“ Vladimíra Slavínského její filmová dráha úplně a definitivně ustala.


13.12.1898
Kolín, Čechy, Rakousko-Uhersko
2.3.1969
Praha, Československo
Jindra Hermanová csfd

Blednoucí romanceTajemství krveŠtika v rybníceBylo to v májiPastVeselý soubojZoceleníZvony z rákosuDS-70 nevyjíždíDnes o půl jedenáctéPětistovkaRodinné trampoty oficiála TříškyVzbouření na vsiHostinec „U kamenného stolu“Návrat domůČervená ještěrkaŽelezný dědekAž se vrátíš...MuzikantNikdo nic nevíPoslední mohykánČapkovy povídkyPancho se ženíPrávě začínámeVelký případNeviděli jste Bobíka?Zlaté dnoTěžký život dobrodruhaPíseň láskyTo byl český muzikantVy neznáte Alberta?Štěstí pro dvaDobře situovaný pánDívka v modrémDědečkem proti své vůliLízino štěstíMuž z neznámaStudujeme za školouTulák MacounVenoušek a StázičkaDěti na zakázkuSlečna matinkaDěvčátko z venkovaFalešná kočičkaPrávo na hříchTonka ŠibeniceTonka ŠibeniceTonka Šibenice (německá verze)BatalionVe spárech upíraNa letním bytěPříběh jednoho dneMacochaPíseň láskyChceme žít


Aktualizace osobnostního profilu Jindra Hermanová: 21.3. 2024 09:12