Ralph Nelson (1916 - 1987)


Ralley Nelson sa narodil do nórsko-americkej rodiny v New York City v roku 1916. O divadlo sa začal zaujímať počas uchádzania sa o vysokú školu. V roku 1932 vyhral rečnícku súťaž, sponzorovanú časopisom NEW YORK TIMES. Jeho záujem o divadlo ho doviedol na Broadway, kde pracoval ako poslíček, kým sa dostal na javisko.

Koncom 30. rokov pôsobil ako herec, neskôr dramatik. Od roku 1948 pracoval ako autor, režisér a herec v televízii. Ako filmový režisér debutoval drámou profesionálneho boxera „Requiem for a Heavyweight“ s A. Quinnom.

Počas druhej svetovej vojny sa Nelson pripojil k armáde ako letecký kadet. Bol promovaný na kapitána počas služby ako letecký inštruktor a 14. júna 1945 bola na Broadwayi hraná jeho prvá hra v plnej dĺžke „The wind is ninety“. Hra vyhrala cenu od National Theathre Conference. Na Broadwayi sa ako herec objavil v muzikáloch „Kabaret“ a „Follies. Vstúpil do vznikajúcej televíznej spoločnosti ako herec, ale prešiel na réžiu.

Ako režisér a tvorca sa Nelson podieľal na asi 1000 TV prezentáciách neskorých 40., 50. a skorých 60. rokov. Režíroval prvé vysielanie „Playhouse 90“ a bol spolupracovníkom „General Electric Theather“, „Lux theater“ a „Westinghouse Desilu Playhouse“. Nelson tiež režíroval „Episode of Serlings the Twilight Zone“.


12.8.1916
New York City, New York, USA
21.12.1987
Santa Monica, California, USA
Ralph Nelson csfd

Christmas Lilies of the FieldYou Can't Go Home AgainA Hero Ain't Nothin' But a SandwichBecause He's My FriendLady of the HouseEmbryoSpiknutíThe Wrath of GodFlight of the DovesModré uniformySpravedlnost černého mužeCharlyKontrapunktSouboj u El DiabloMan Who Bought Paradise, TheOnce a ThiefFate Is the HunterFather GoosePolní lilieVoják v deštiRequiem for a HeavyweightCinderellaRequiem for a HeavyweightThis Happy BreedAtomic AttackThe Farmer's DaughterThe DefendersThe Dick Powell ShowThe Twilight ZoneWestinghouse Desilu PlayhouseThe DuPont Show of the MonthPlayhouse 90Ford Star JubileeFront Row CenterABC AlbumCavalcade of AmericaStage Door, TheThe DuPont Show of the WeekClimax!Armstrong Circle TheatreWhat About Linda?Shower of StarsStump RunBackground Beat, The


Aktualizace osobnostního profilu Ralph Nelson: 27.3. 2024 00:27