Margaret Lindsay (1910 - 1981)


Americká herečka Margaret Lindsay, vlastním jménem Margaret Kiesse, se narodila blízko monumentální řeky Mississippi ve městě Dubuque 19. 9. 1910, jako nejstarší z pěti dětí místního lékárníka. Od dětství jí  byla dána přezdívka Peg proto, že byla hodně divoká a nezvládnutelná a často kárána a trestána rodiči i ve škole. Margaret graduovala na Dubuque's Visitation Academy, ale její přání směřovalo ke studiu na Americké akademii dramatického umění -  American Academy of Dramatic Arts v New Yorku. Zde začala v roce 1931 studovat a po ukončení školy odjela do Anglie, kde debutovala ve filmu Escape, následovaly Death Takes a Hollyday a Romantic Age.

Margaret Lindsay bydlela v Hollywoodu s mladší sestrou Helen, která ji dělala osobní tajemnici. V době jejích začátků měla dva milostné vztahy se herci Williamem Garganem a Edwardem Norrisem. Nikdy se neprovdala, a tak se na její konto po celý její život kladly otázky týkající se její sexuální orientace, i když k těmto dohadům jinak jak se zdá  nezavdala příčinu. Možná její přátelství s Cesarem Romero a  Richardem Deaconem, kteří byli gayové a přesto se už tehdy za tuto orientaci nestyděli, nebo se možná dohady otáčely okolo jejího dlouholetého přátelství  s herečkou Mary McCarty. Naopak holywoodský filmový historik Ehrensterin tvrdil, že Lindsey měla dlouhodobý lesbický vztah s jinou známou herečkou Janet Gaynor. To ovšem popřel s nepopíratelným humorem poslední, třetí manžel Gaynorové producent Paul Gregory.

U spol. Warner Bros byla její nejčastější partnerkou výborná Bette Davis, ať v úžasné Jezabel - 1938, nebo Fog over Frisco, Dangerous a Bordertown. Zřejmě Margaretinou nejlepší rolí byla ta ve filmu The House of the Seven Gables z roku  1940, s herci Vincentem Price a  Georgem Sandersem, který získal  několik nominací na Oscara, a oba kolegové o spolupráci s ní mluvili v superlativech. Columbia Pictures  jí obsadila do role spisovatelky  Nikky Porter v krimisérii  Doktor. Do roku 1950 hrála ve filmech jako Scarlet Street a nebo The Spoilers. Od padesátých let začala hrát v divadle a debutuje  TV  mini sérií The Importance of Being Earnest, kde byl využit její pověstný „britský přízvuk", následoval úspěch, a tím i další televizní práci. Hrála např.  v 53 epizodách Tammy and the Doktor.

Margareth Lindsay zemřela  9.5. 1981 ve věku  70 let v Kalifornii a přežila tak své čtyři sestry a bratra. Na svém kontě měla 54 filmů a cca 60 TV epizod.


19.9.1910
Dubuque, Iowa, USA
9.5.1981
Los Angeles, California, USA
Margaret Lindsay csfd

The Chadwick FamilyTammy and the DoctorJet Over the AtlanticProsím, nejezte sedmikráskyThe Restless YearsEmergency HospitalThe Bottom of the BottleB.F.'s DaughterCass TimberlaneLouisianaSeven Keys to BaldpateThe Vigilantes ReturnHer Sister's SecretAdventures of Rusty, TheClub HavanaŠarlatová uliceAljaškaCrime DoctorLet's Have FunNo Place for a LadyA Close Call for Ellery QueenA Desperate Chance for Ellery QueenA Tragedy at MidnightEnemy Agents Meet Ellery QueenKazisvětiEllery Queen and the Murder RingEllery Queen and the Perfect CrimeEllery Queen's Penthouse MysteryThe Hard-Boiled CanaryDouble AlibiEllery Queen, Master DetectiveHoneymoon DeferredMeet the WildcatSkrytý nepřítelThe House of the Seven Gables20,000 Men a YearHell's KitchenOn TrialThe Under-PupBroadway MusketeersGarden of the MoonGold Is Where You Find ItJezábelThere's That Woman AgainWhen Were You BornBack in CirculationGreen LightSlimSong of the CityIsle of FuryLaw in Her Hands, ThePublic Enemy's WifeSinner Take AllThe Lady Consents'G' MenBordertownDevil Dogs of the AirFrisco KidNebezpečnáPersonal Maid's Secret


Aktualizace osobnostního profilu Margaret Lindsay: 8.11. 2023 13:11