Eleanor Parker (1922 - 2013)


Herečka Eleanor Jean Parker se narodila 26. 6. 1922, v Cedarville, Ohio, USA, jako nejmladší ze tří dětí. Otec byl učitelem se specializací na matematiku a dějepis, maminka se starala o domácnost a rodinu. Eleanor začala s divadlem a hraním na základní škole. Pro hraní a divadlo byla tak zapálená, že si vyprosila na rodičích ve svých 15-ti letech letní kursy herectví ve Worcesteru v Massachusetts. Poté bylo rodičům už víc než jasné, kam touhy Eleanor směřují. K získání větších zkušeností se přihlásila po vystudování střední školy do dramatických kursů v Clevelandu, a poté se přestěhovala do Kalifornie, aby pokračovala ve studiu v Pasadena Playhouse. V té době byla pozvána na filmové testy spol. Century Fox, a za krátko na to jí přišla nabídka i ze spol. Warner Brothers. Eleanor však chtěla vstoupit před kameru dokonale profesionálně připravena, a tak přistupuje k natáčení až o rok později – 1941, kdy debutuje na filmovém plátně ve filmech Soldiers in Whitte, nebo Sedmá kavalerie s Olivií de Havilland a Errolem Flynnem v hlavních rolích. Její krása jí přinesla hlavní roli u Warner Brothers' v roce 1943, ve filmu MISSION TO MOSCOW – Mise v Moskvě v režii Michaela Curtize – hrála zde dceru amerického velvyslance v Moskvě a poté ve filmu MYSTERIOUS DOCTOR. Při natáčení Mise v Moskvě se seznámila se svým prvním manželem poručíkem námořnictva Fredem L. Losse, zubním lékařem. Svatba se konala poměrně narychlo 21.3.1943 ( byla ještě II. světová válka) a dne 5.12. 1944 se už rozvedli.

U nás je zřejmě nejvíce známá z kostýmního, historicko-romanticko-dobrodružného barevného filmu z roku 1952 SCARAMOUCHE se Stewartem Grangerem a Janet Leigh, kde hrála krásnou divadelní herečku Lenoru, a nebo roli baronky v muzikálu THE SOUND OF MUSIC (1965), který získal 10 nominací na Oscara, pět proměnil (oba filmy vysílala naše ČT II.). Eleanor hrála také často v Evropě, oblíbená byla především v Itálii – z filmu např. TYGR A KOČIČKA (1967) s Ann Margaret. Další nominaci na Zlatý globus získala za BRACKEN'S WORLD (1970), za nejlepší herecký výkon. Jejím posledním filmem byl DEAD ON THE MONEY (s Farah Fawcet) v roce 1991.

Eleanor byla čtyřikrát vdaná, 1943 - 1944 Fred Losee, Bert E.Friedlob od 5. 1. 1946 do 10. 11. 1953 měli spolu tři děti Susan, Sharon a Richarda. Třetí sňatek s Paulem Clemensem 25. 11.1954 do 9.3.1965, měli jedno dítě, chlapce Paula a současným manželem je Raymond Hirsch od 17. 4.1966, se kterým žijí v Kalifornii. Eleanor Parker natočila od roku 1941 77 filmů.


26.6.1922
Cedarville, Ohio, USA
9.12.2013
Palm Springs, California, USA
Eleanor Parker csfd

Pojistka na smrtMadame XŠpionem na pár dníOpáleníShe's Dressed to KillBastard, TheFantasy IslandThe Great American Beauty ContestHome for the HolidaysMaybe I'll Come Home in the SpringVanishedHans BrinkerKočičí okoHow to Steal the WorldTygr a kočičkaWarning ShotAn American DreamThe OscarZa zvuků hudbyPanic ButtonMadison AvenueReturn to Peyton PlaceDomů z horThe Gambler, the Nun and the RadioDíra v hlavěLizzieThe Seventh SinKrál a čtyři královnyInterrupted MelodyMany Rivers to CrossMuž se zlatou pažíThe Naked JungleÚdolí králůEscape from Fort BravoAbove and BeyondScaramoucheA Millionaire for ChristyDetektivní příběhValentinoStříbrný bleskThree SecretsV kleciNádherný pocitAlways TogetherThe Woman in WhiteEscape Me NeverThe Voice of the TurtleNever Say GoodbyeOf Human BondagePride of the MarinesBetween Two WorldsCrime by NightHollywood CanteenThe Last RideThe Very Thought of YouMission to MoscowThe Mysterious DoctorBusses RoarThe Big ShotSedmá kavalérie


Aktualizace osobnostního profilu Eleanor Parker: 19.11. 2023 19:28