Riccardo Fellini (1921 - 1991)


Když se v Itálii řekne Fellini, je to velký pojem zejména díky osobě Federica Felliniho, významného režiséra. Federico nebyl ale jediný z rodiny, kdo zabrousil do filmařských kruhů. Mladší bratr Riccardo Fellini se narodil 21. února 1921 v Rimini. Kde se o rok dříve narodil i jeho bratr.

Jako herec začínal Riccardo roku 1942 malou rolí ve válečném filmu I 3 AQUILOTTI. Riccardo byl absolvent Experimentálního centra kinematografie. Za války hrál ještě v komedii APPARIZIONE (1943) a v dramatu ADDIO, AMORE! (1943) a pod Vittorio De Sicou ve filmu I BAMBINI CI GUARDANO (DĚT SE NA NÁS DÍVAJÍ) 1944. Zatímco kariéra Frederica šla v krátkém čase kupředu a stal se jedním z nejvýznamnějších spisovatelů italského neorealismu, Riccardo byl nucen kvůli nešťastnému manželství opustit svou filmovou kariéru. Federico pak dává Ricardovi šanci vrátit se do světa filmování a to roku 1953, když ho obsazuje ve slavném snímku I VITELLONI (DARMOŠLAPOVÉ) 1953 s Lídou Bárovou. O rok později se Riccardo opět setkal s Vittorio De Sicou, tentokráte byli oba jako herci komedie ALLEGRO SQUADRONE. S Terencem Hillem hrál Riccardo v roce 1956 ve filmu I VAGABONDI DELLE STELLE. Riccardo hrál celkem ve třinácti filmech a posledním byl vynikající film Marca Ferreriho L´APE REGINA (VČELÍ KRÁLOVNA), se skvělým Ugem Tognazzim a Marinou Vlady.

Riccardo měl ambice také režírovat a možnost byla realizována na počátku šedesátých let. Kromě režie, byl Riccardo také autorem scénáře i dramaturgem. Film se jmenuje STORIE SULLA SABBIA (1963) a film byl chladně přijat na filmovém festivalu v Benátkách v roce 1963. Přesto byl Riccardo za tento film nominován na cenu za svou prvotinu. Zde už cítil Riccardo vliv svého bratra a tento film se stal příčinou rozchodu obou bratrů na celý život. Jednalo se o jejich příjmení a užívání tak, aby nedošlo ke zmatku, který Fellini vlastně co realizoval. Navíc někteří kritici nazvali tento povídkový film unavenou emulací talentovaného Federica Felliniho a když chtěl Federico, aby Riccardo nepodepisoval své filmy Fellini, tvrdohlavě a oprávněně to Riccardo odmítl.

Časem si Federico vyvinul komplex viny vůči Riccardovi, vyčítal sám sobě to, že nebyl schopen, či ochoten pomoci, když to bylo nutné a rodinné vazby to vyžadovaly. Jenže Riccardo nechtěl brát nic ze slávy svého bratra a vztah zůstal na bodu mrazu. Mimochodem film STORIE SULLA SABBIA (1963) byl hereckou premiérou Anny Orso (11.12.1938-14.8.2012). V letech následujících Riccardo opakovaně chtěl režírovat, ale dveře do světa filmu našel zavřené. Po letech zklamání a ekonomických potíží, se Riccardo prostřednictvím televize RAI vydal na kariéru dokumentaristy. Pracoval na dílech jako ZOO FOLLE a že to režisérsky Riccardovi šlo také, dokázal pak ještě roku 1982, kdy režíroval dokumentární snímek QUEGLI ANIMALI DEGLI ITALIANI, za který v roce 1983 obdržel od „Italian National Syndicate of Film Journalists" speciální cenu.


21.2.1921
Rimini, Itálie
26.3.1991
Řím, Lazio, Itálie
Riccardo Fellini csfd

Včelí královnaItalky a láskaIl padrone delle ferriereCittà di notteCabiriiny nociVagabondi delle stelle, IAllegro squadroneSinfonia d'amoreDarmošlapovéDěti se na nás dívajíAddio, amore!ApparizioneTre aquilotti, IFellini - neznámý příběhStorie sulla sabbia


Aktualizace osobnostního profilu Riccardo Fellini: 4.11. 2023 14:11