Dino Risi (1916 - 2008)


Jeden z největších „mistrů“ italské komedie Dino Risi se narodil 23.12.1916 v Miláně. Ve věku 12 let se stal sirotkem a byl vychováván příbuznými a známými jeho rodiny. Vystudoval medicínu, stal se psychiatrem a ve volném čase psal články pro místní noviny.

V padesátých letech začíná natáčet i filmy celovečerní a jedním z prvních je VIALE DELLA SPERANZA, IL (1953) s Marcellem Mastroiannim a Lilianou Bonfatti. V témže roce je spolu s Fellinim jedním ze šesti režisérů povídkového filmuL´ AMORE IN CITTÁ. Úspěšnost italských povídkových filmů se v dalších letech jen a jen násobí. Výrazně o sobě dává Risi vědět, když střídá v režisérské taktovce svého kolegu Comenciniho a režíruje třetí část trilogie z italského venkova, tentokrát s názvem CHLÉB, LÁSKA… (1955). Místo Giny Lollobrigidy se tu objevuje v hlavní roli Sophia Loren. Dino Risi byl tím režisérem, který prosazoval do světa filmu takové herecké hvězdy jako Vittorio Gassmanoa či Sophia Loren. Průlomové jsou jeho snímky POVERI MA BELLI (1957) a IL, SORPASSO (1962).

Jeden z jeho nejúspěšnějších filmů je snímek PROFUMO DI DONNA (1974) s Agostinou Belli v hlavní roli. Tento snímek měl dvě nominace na Oscara (nejlepší cizojazyčný film a scénář). Ač film Oscara neobdržel, získal jiná významná ocenění na MFF v Cannes, David di Donatello Awards či Stříbrnou stuhu. Za svou dlouhou kariéru obdržel Risi mnohá ocenění, jen namátkou ocenění z MFF v Benátkách (1987 a 2002), MFF San Sebastián (1957 a 1967), MFF v Moskvě (1967). Roku 2007 obdržel „Honorary Ribbon“ od italského národního svazu italských novinářů. Obdržel již zmiňovanou cenu David di Donatello Awards (v letech 1975 a 2005). V roce 1976 obdržel „francouzského“ Césara a v roce 2002 získal Zlatého lva - Čestné uznání (Leone d'Oro alla carriera) na filmovém festivalu v Benátkách za celoživotní dílo.

Roku 1977 se Risi podílí na povídkové satiře NOVÁ SRAŠIDLA, kde spolu s Monicellim režírují polovinu ze 14 povídek, zbytek obstarává Ettore Scola. Spolu se Sophií Loren se „pustil“ do remaku slavného románu HORALKA (v roce 1960 ho se Sophií natočil Vittorio De Sica) a výsledkem bylo konkurence schopné „dvojče“ slavného filmu (1988). Roku 2002 natočil svůj poslední snímek, kterým byl televizní film LE RAGAZZE DI MISS ITALIA .


23.12.1916
Milano, Lombardy, Itálie
7.6.2008
Řím, Lazio, Itálie
Dino Risi csfd

Ragazze di Miss Italia, LeEsercizi di stileGiovani e belliNebudu vám už na obt힎ivot s dětmiHoralkaVizio di vivere, IlCarla. Quattre storie di donneTeresaIl commissario Lo GattoScemo di guerra...e la vita continua...e la vita continuaDobrý král DagobertDo postele vždy a ochotněPřízrak láskyJsem fotogenickýMilenci na neděliDrahý otčePrvní láskaHra na láskuNová strašidlaZtracená dušeBílé telefonyVůně ženyBláznivý sexMordi e fuggiIn nome del popolo italianoKnězova manželkaNoi donne siamo fatte cosíGiovane normale, IlVedo nudoIl profetaTy, já a tvůj manželTygr a kočičkaI nostri maritiOperace San GennaroSlunečníkBambole, LeI complessiIl GauchoI MostriIl successoČtvrtekLa marcia su RomaSváteční vyjížďkaA porte chiuseTěžký životIl mattatoreUn Amore a RomaChudáci milionářiIl vedovoBenátky, měsíc a tyChudinky krasaviceChudí fešáciLa nonna SabellaChléb, láska a .....Ve znamení VenušeVacanze col gangsterLáska ve městě


Aktualizace osobnostního profilu Dino Risi: 5.11. 2023 02:36