Milada Ježková (1910 - 1994)


Milada Ježková se narodila 27. června 1910 v Praze na Smíchově. Kvůli faktu, že byla pouhou dělnicí, jsou podrobnosti o jejím životě neznámé. Z jejího osobního života víme pouze fakt, že měla blíže neurčený počet dcer. Nejdříve vystudovala obchodní školu a prošla několika zaměstnáními. Než se dočkala penze, prošla prací v obchodě se stříbrem, profesí účetní a brusičky i soustružnice v Nářadí Vršovice, státní podnik. Takto by si žila poklidný a tichý život, o kterém by nikdo nevěděl. Stalo se však něco, čím se zapsala nejen do pamětí diváků, ale zejména do historie československé kinematografie.

Ač ji bylo téměř šedesát, diváky i filmové tvůrce upoutala svým vnitřním temperamentem, přirozeností, bezprostředností a snadno zapamatovatelným vysokým hlasem. Bez větších potíží dokázala vytvořit hřejivě lidskou, laskavou a roztomilou lidovou postavičku, ať již prostou a nezáludnou či i trochu fikanou a vychytralou, nebo omezenou, otravnou, přísnou a zlou měšťáckou paničku, manželku a matku. I když byla jednou z hlavních hereckých představitelek nové vlny 60. let, v nastalé normalizaci 70. a 80. let ji to nijak ve filmové „kariéře“ neomezovalo, ba právě naopak.

V prvních deseti letech (1965 – 1975) své kariéry se představila jako matka telegrafistky Zdeničky Svaté (OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY), matka s dítětem v náručí (SVATBA JAKO ŘEMEN), sousedka na ulici (MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ), žena hasiče Josefa (HOŘÍ, MÁ PANENKO), manželka Voštová (NEJKRÁSNĚJŠÍ VĚK), uklízečka (BITVA NA ČERVENÉM POLI), Šindlerová (PO STOPÁCH KRVE), závorářka (SVĚDECTVÍ MRTVÝCH OČÍ), sousedka (ZLATÁ SVATBA a MATURITA ZA ŠKOLOU), babička (NA STARTU JE DELFÍN) a žena s ručníkem (OSVOBOZENÍ PRAHY). Často spolupracovala na komediích či kriminálkách v režiích Petra Schulhoffa, Jiřího Menzela, Zdeňka Podskalského, Miloše Formana, Ladislava Smoljaka a dalších.

V druhém desetiletí (1977 – 1986) se představila v titulech AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ (hospodyně s klackem), „JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!“ (žena u tramvaje), ČEKÁNÍ NA DÉŠŤ (venkovská žena), PAST NA KACHNU (výčepní Richterová), ŽENA PRO TŘI MUŽE (Karasova sousedka), DIAGNÓZA SMRTI (tetka), JAK RODÍ CHLAP (domovnice Rzounková), HON NA KOČKU (Blážina teta), VINDOBÓNA (hostinská), VRCHNÍ, PRCHNI! (Váchová), MUŽ PŘES PALUBU (babička), TRHÁK (uklízečka), CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ… (odmítnutá babička), JEN SI TAK TROCHU PÍSKNOUT (stará kuchařka), také Slovenský JA MILUJEM, TY MILUJEŠ (Pištova matka), JAKO ZAJÍCI (babička), MATĚJI, PROČ TĚ HOLKY NECHTĚJÍ? (Hůrková), ZELENÁ VLNA (babka v šátku), VŠICHNI MUSÍ BÝT V PYŽAMU (matka Ireny), STÍN KAPRADINY (Čepelková), SKALPEL, PROSÍM (babka) a naposledy ANTONYHO ŠANCE (Valoušková).


27.6.1910
Praha, Rakousko-Uhersko
4.5.1994
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Milada Ježková csfd

Antonyho šanceČerné skloSkalpel, prosímVesničko má střediskováZelená létaStín kapradinyVšichni musí být v pyžamuZelená vlnaJako zajíciMatěji, proč tě holky nechtějí?Co je doma, to se počítá, pánové...Ja milujem, ty miluješJen si tak trochu písknoutMuž přes palubuTrhákVrchní, prchni!Diagnóza smrtiHon na kočkuJak rodí chlapŽena pro tři mužeKulový bleskPast na kachnuÚplně beznadějný případČekání na déšť„Já už budu hodný, dědečku!“Ať žijí duchové!Miluška a její zvířátkaOsvobození PrahyNa startu je delfínKufrMaturita za školouZlatá svatbaKat nepočkáSvědectví mrtvých očíPo stopách krveNejkrásnější věkHoří, má panenkoMuž, který stoupl v ceněSvatba jako řemenOstře sledované vlakyLásky jedné plavovláskyTřetí patroSanitkaDynastie NovákůArabelaVindobónaBitva na Červeném poliKomik a jeho svět


Aktualizace osobnostního profilu Milada Ježková: 3.11. 2023 04:18