Ole Bornedal 64 let


Narodil se roku 1959 v Dánsku. Už od čtrnácti se chce stát režisérem. Po škole se zaměstnal v dánském národním rozhlase, kde režíroval rozhlasové hry a programy. O pár let později získal cosi jako ekvivalent Oscara na poli rozhlasového vysílaní, cenu Prix Italia. Byl vyhlášený za jednoho z nejlepších rozhlasových režisérů na světě.

V roce 1997 se však vrátil zpět do Dánska, kde se začal věnovat divadlu, celovečerním filmům a televizní tvorbě. V roku 2001 vznikl snímek Dina (nejnavštěvovanější film v Skandinávii v daném roce) v hlavní úloze s Gerardem Depardieu, která získala ocenění na filmovém festivalu v Montreale. Ve vzpomínaném roce založil i vlastní divadlo The Aveny. Během následujících čtyřech let zaznamenalo nejvyšší návštěvnost mezi dánskými divadly.

V roku 2004 se opět vrátil k filmové tvorbě. V průběhu tří let natočil tři úspěšné snímky: Kærlighed på film (Just Another Love Story); Vikaren (The Substitute); a Fri os fra det onde (Deliver us from Evil).


26.5.1959
Nørresundby, Dánsko
Ole Bornedal csfd

Nattevagten - Dæmoner går i arvBombardováníSå længe jeg leverZabijáci z maloměsta1864 - Brødre i krigKletba z temnotZbav nás od zléhoTak trochu jiná love storyUčitelkaDinaDybt vandHlídač mrtvýchNattevagtenI en del af verdenMasturbator1864Charlot og CharlotteDen gode, den onde og den virk'li sjoveMimicKlovnTonny Toupé showSikke en forestillingBowie og Bornedal


Aktualizace osobnostního profilu Ole Bornedal: 23.3. 2024 12:16