Miriam Kantorková 89 let


Miriam Kantorková se narodila 13.3.1935. Je sestrou lékaře a bývalého maratonského reprezentanta Pavla Kantorka a violoncellisty České filharmonie Milana Kantorka. Původně chtěla být dětskou lékařkou. Od malička účinkovala v rozhlasových inscenacích. Maminka z ní chtěla mít klavíristku. Rozhodla se pro studium hudby na pražské Státní konzervatoři, kde vystudovala zpěv a klavír.

Často můžeme slyšet její hlas v rozhlasu nebo dabingu. Hrála v mnoha filmech. Poprvé se objevila v dramatu ŠKOLA OTCŮ (1957). Dále hrála ve filmu BLÁZNOVA KRONIKA, DIVOKÁ HOLKA, ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU, KLADIVO NA ČARODEJNICE, DÍVKA NA KOŠTĚTI, dRAHÉ TETY A JÁ, ČAS SLUHŮ, DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO atd. Juraj Jakubisko ji svěřil druhou hlavní roli ve svém celovečerním filmovém debutu KRISTOVE ROKY (1967).

Film ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU získal několik ocenění - cena Zvláštní cena poroty, Stříbrná medaile na MFF v Moskvě (1967) a Stříbrnou sirénu na Přehlídce čs. filmů v Sorrentu (1969). Zahrála si i v několika seriálech, např. 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, ŽIVOT NA ZÁMKU a v současné době hraje dobrosrdečnou sestru Bobinu v televizním seriálu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ.

S přibývajícím věkem začala hrát postavy babiček. Žije v pražských Vršovicích, v rodném domě. Má třiatřicetiletou dceru. Je dvakrát rozvedená. Pokud má volný čas, tak ho tráví v roubené chaloupce v Podkrkonoší.


13.3.1935
Praha, Československo
Miriam Kantorková csfd

Léto s gentlemanemBabovřesky 3Babovřesky 2Vrásky z láskyŠkolní výletBludičkyHodinu nevíš...PamětniceBekyně mniškaLojzička je čísloVšechno nejlepší!Poklad na Sovím HrádkuŽelaryAndělská tvářMuž, který vycházel z hrobuZ pekla štěstí 2Návštěva staré dámyZ pekla štěstíBáječná léta pod psaAkumulátor 1Díky za každé nové ránoPřetržený výkřikPříliš hlučná samotaIn flagrantiKonec básníků v ČecháchKrvavý románPozvání na večeřiVyžilý BoudníkGiroflé - GirofláPoslední zastávka smrtRuské impérium: Začátek 1.Svědek umírajícího časuJežek z kioskuKainovo znameníNaděje má hluboké dnoPříhody lišky BystrouškyČas sluhůLék pod kůžiTemná arénaHauřiJemné umění obranyMágNarozeniny režiséra Z. K.Proč?Jsi falešný hráčNení sirotek jako sirotekČerná punčochaVodník v pivovařeFerdinande, vrať seFešák HubertProdavač humoruStanŠtvrtý rozmerUž mu to začaloV hlavní roli obhájceVyhnanstvíHadí jedV podstatě jsme normálníAlma schafft alleKluci z bronzu


Aktualizace osobnostního profilu Miriam Kantorková: 1.11. 2023 18:10