Valerie Kaplanová (1917 - 1999)


Valerie Kaplanová se narodila 12. září 1917 v Hlinsku. Do jedenácti let byla, díky svému otci, obchodnímu zástupci s botami, ve Vídni. Na přáni otce absolvovala rodinnou školu a stala se sekretářkou. Při zaměstnání hrála s ochotnickým souborem Živé jeviště. Poprvé se na jevišti ukázala již v roce 1930 v inscenaci „Úkazy našich dějin“ ve Vinohradském divadle.

Kaplanová byla nevšední herecký typ. Udivovala zejména svoji fyziognomií – hubenou a kostnatou postavou, brzo zvrásněným obličejem s nepřítomným a uhrančivým pohledem a skřípavým vysokým hlasem. Nejčastěji na jevištích (a později i ve filmu) hrála charakterní role matek a starých babiček (při hostování v Praze se představila ve hrách „Naši furianti“ a „Ivanov“). Léta byla provdána jako Tláskalová.

Před kamerami se poprvé objevila už v roce 1951 v krátkometrážních osvětových a dokumentárních snímcích PIONÝR a RADĚJI DŘÍVE. Před filmovými kamerami se v plnohodnotné roli objevila o šestnáct let později v Kachyňově dramatu NOC NEVĚSTY (1967), kde sehrála bývalou vesnickou služku a nyní předsedovu manželku Filipu.

I přes své angažmá v Pardubicích byla hojně využívaná pražskými filmaři do různých menších postav Hadačové (OHLÉDNUTÍ), Skuhrovcové (SVĚDECTVÍ MRTVÝCH OČÍ), Erny (...A POZDRAVUJ VLAŠTOVKY), „bohyně“ (ŠKAREDA DEDINA), babizny (KOČIČÍ PRINC), babičky (TCHÁN), staré dámy (ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ), služky Alžběty (POKLAD HRABĚTE CHAMARÉ), zaříkávačky (OLDŘICH A BOŽENA), smrtky (PERINBABA), babičky (NEXUS; ARTUŠ, MERLIN A PRCHLÍCI; VEKSLÁK ANEB STARÉ ZLATÉ ČASY; MALOSTRANSKÉ HUMORESKY) či dámy v knihkupectví (VÝCHOVA DÍVEK V ČECHÁCH).


12.9.1917
Hlinsko, Rakousko-Uhersko
13.5.1999
Pardubice, Pardubice, Pardubický kraj, Česko
Valerie Kaplanová csfd

Šmankote, babičko, čaruj!Nejasná zpráva o konci světaVýchova dívek v ČecháchArtuš, Merlin a PrchlíciMalostranské humoreskyMutters CourageNalezená minulostGiorginoNexusVekslák aneb Staré zlaté časyProcesHelimadoeHonorární konzulOd rána do úsvituPilát Pontský, onoho dneSlunce, seno, erotikaHoupačkaPražákům, těm je hejTakmer ružový príbehBlázni a děvčátkaChodník přes DunajDědek BártaNaděje má hluboké dnoNěžný barbarSlunce, seno a pár facekSupersenOslovská létaPilotiProkletí domu HajnůSedm hladovýchThe Raggedy RawneyPehavý Max a strašidláKrajina s nábytkemLokisNení sirotek jako sirotekKvílení vlkodlaků IIPerinbabaDruhý tah pěšcemNoc smaragdového měsíceOldřich a BoženaPoklad hraběte ChamaréRozpuštěný a vypuštěnýJára Cimrman ležící, spícíKouzelné dobrodružstvíLásky mezi kapkami deštěTchánKočičí princHonza málem králemVítězný lidŠkaredá dědina...a pozdravuji vlaštovkySvědectví mrtvých očíOhlédnutíNoc nevěstyNejlepší BakalářiNováciArabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek


Aktualizace osobnostního profilu Valerie Kaplanová: 31.10. 2023 18:30