Peter Vaughan (1923 - 2016)


Peter Vaughan je anglický herec především charakterových a vedlejších rolí z nespočtu britských televizních a filmových produkcí. Významně se zapsal i do hraní  na divadle, kde ztvárnil především postavy policejních inspektorů, sovětských agentů a podobných rolí.

Vaughan se narodil jako Peter Olm ve Wemu v hrabství Shropshire do rodiny bankovního úředníka a zdravotní sestry. Vyrůstal ve Staffodshire, kde navštěvoval Uttoxeter Grammar School. Po škole se připojil k divadelní společnosti Wolverhampton Repertory Theatre a další divadelní zkušenosti sbíral i u jiných divadel. Krátce poté ovšem narukoval do II.sv.války a sloužil v Normandii, Belgii a na Dálném Východě.

Po válce se opět vrací k divadlu a v roce 1959 debutuje ve filmu. Několik let pak hraje zejména vedlejší role aby v roce 1964 získal hlavní roli v britském krimi-thrilleru SMOKESCREEN. V roce 1967 hraje po boku Franka Sinatry ve filmu THE NAKED RUNNER ale kritici jeho výkon strhali a obvinili jej s přílišného přehrávání jeho role britského agenta.

V roce 1980 si zahrál po boku Meryl Streep a Jeremyho Ironse ve filmu Karla Reizse  THE FRENCH LIEUTENANT'S WOMAN v roli pana Freemana. Nicméně nejvíc ceněnou rolí v jeho repertoáru je postava otce Anthony Hopkinse z dramatu THE REMAINS OF THE DAY /1993/. Zúčastnil se také castingu na Gilliamův film THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE, který ale nebyl nakonec vůbec relizován. Předtím hrál ovšem ve dvou Gilliamových filmech, TIME BANDITS /1981/ a BRAZIL /1985/. Po boku Billa Murraye hrál ve filmu STRAW DOGS /1971/ na motivy románu W.Somerseta Maughama "The Razor's Edge" a v roce 1997 hrál ve filmu FACE spolu s Robertem Carlylem a Rayem Winstonem. Jeho nejbizarnější rolí byla postava SS Oberstgruppenfuhrera Arthura Nebeho z filmu FATHERLAND /1994/.


4.4.1923
Wem, Shropshire, England, Velká Británie
6.12.2016
England, Velká Británie
Peter Vaughan csfd

AlbatrosThe Antiques Rogue ShowJe tady někdo?Horší než smrtVánoce v hotelu RivieraBeautyPerly královny ze SábyŽivot a smrt Petera SellerseLife Beyond the Box: Norman Stanley FletcherMargery and GladysMatkaČtvrtek dvanáctéhoKiss Kiss (Bang Bang)Canone inverso - milostný příběhHotel SplendideLorna DooneVyšetřování naslepo II - Království slepýchZeměpisná délkaHornblower - Žabáci a LangustyIdeální manželBídníciLegenda o PartaThe MoonstoneTajný agentČarodějky ze SalemuOtčinaCircle of DeceitSoumrak dneSrdce temnotyZajatci ctiMěsíční horyCountdown to WarKrál větruCodename: KyrilCoast to CoastHarry's KingdomOur GeoffWhen We Are MarriedMat po českuMonte CarloSeason's GreetingsStrašidelné líbánkyBrazilForbiddenNa ostří nožeUnder the HammerJamaica InnComing Out of the IceFrancouzova milenkaThe CrucibleZloději časuBadness Within Him, TheThe CrucibleKdo bručí v baseSvítání ZulůFreedom of the DigValentinoDům plný diamantůIntimate Reflections


Aktualizace osobnostního profilu Peter Vaughan: 19.11. 2023 10:25