Dag Malmberg 71 let


Dag Åke Sigvard Malmberg se narodil ve švédském přístavním městě Gävle na břehu Botnického zálivu. Po studiích sociologie na universitě v Göteborgu, druhém největším městě Švedska, začal pracovat jako kulisní technik v göteborgském městském divadle - Göteborgs stadsteater. Časem postoupil na pozici asistenta režie. Když při jedné zkoušce představení zaskakoval za nemocného herce bylo doporučeno, aby zkusil hereckou školu. Rozhodl se pro divadelní akademii při universtě v Göteborgu, kterou absolvoval v letech 1981 až 1984. Poté účinkoval v několika dramatických souborech v Göteborgu, Malmö, Stockholmu i v menších švédských městech.

Věhlas mu přinesly role v kriminálních televizních filmech a seriálech. Jednalo se o roli Jonnyho Bloma, kolegu göteborgské detektivní inspektorky Irene Huss (Angela Kovács) v švédsko-německých koprodukčních filmech pojmenované po hlavní postavě IRENE HUSS, které byly natočený v letech 2007 až 2011. Ještě větší úspěch měl dánsko-švédský seriál MOST (2011), kde ve třech seriích ztvárnil Hanse Pettersona, nadřízeného Sagy Norénové (Sofia Helin) z policie Malmö.

Nebál se zúčastnit i projektu natáčení nezávislého hororového filmu ZON 261 (2016), kde si zahrál generálmajora švédské armády Wingrena. Jednalo se o projekt, který opíral jen o finanční podporu diváků a několika málo sponzorů.

Jeho manželkou je herečka Jill Ung.


18.1.1953
Gävle, Gävleborgs län, Švédsko
Dag Malmberg csfd

Smagen af sultVánoční pohádkaDokonalý pacientMořská horečkaLyckligare kan ingen varaOperation RagnarökBorg/McEnroePozdravy ze severuGentlemenMicke & VeronicaOch Piccadilly Circus ligger inte i KumlaCall GirlJohan Falk: BarninfiltratörenRendez-vous à KirunaIrene Huss - Den som vakar i mörkretIrene Huss - Det lömska nätetIrene Huss - Hon na svědkaIrene Huss - Kruh mlčeníIrene Huss - Muž s malou tváříIrene Huss - Ve skrytu stínůKolik je na světě brusinek?Snadný prachyZvuk hlukuAtletKdo nám vzal šroub? 3Tak jinéAch, ti dospělí!Irene Huss - Noční vizitaIrene Huss - Ohnivý tanecIrene Huss - Porcelánový koník z dynastie TchangIrene Huss - Skleněný ďábelIrene Huss - Zlaté teleSelmaIrene Huss - Dračí tetováníWallander: PyramidenDen som viskarFallet GKrama migPíseň pro MartinaDetektiven från BeledweyneHarmonicaKronprinsen som försvannStíny nad StockholmemToppenEn kunglig affärGåsmamman


Aktualizace osobnostního profilu Dag Malmberg: 30.10. 2023 16:53