Anna Orso (1938 - 2012)


Anna Maria Orso se narodila 11. prosince 1938 v Neapoli. Svojí dlouhou padesátiletou kariéru začala Anna roku 1963 ve filmu Riccarda Felliniho (21.2.1922-25.3.1991, mladší bratr Federica) STORIE SULLA SABBIA. Předtím, ale vstoupila do světa showbyznysu jako fotomodelka. V roce 1966 se stala známou, díky historickému velkofilmu nominovanému na Oscara THE BIBLE: IN THE BEGINNING od Johna Hustona. Zde hrála v roli manželky Shema (syna Noaha), kterého ztvárnil Petr Heinze (u něj to byla jediná filmová role v životě).

Během své kariéry spolupracovala s mnoha režiséry jako Alberto Bevilacqua, Massimo Troisi, Giovanni Veronesi či Febbraro Diego. Velké pouto bylo mezi Annou a vizionářským režisérem Marcem Bellocchiem (*9.11.1939). Společně natáčeli například film IL DIAVOLO IN CORPO (1986).

Roku 2003 se Anna objevila v americkém seriálu ANGELS IN AMERICA a tak si zahrála po boku Al Pacina a Meryl Streep. S herci jako Bill Murray, Owen Wilson či Cate Blanchett se pak setkala o rok později při natáčení americké komedie THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU (ŽIVOT POD VODOU) 2004. V kariéře Anny, nesmíme zapomenout také na dva euro-westerny. Jako Ruth Morrison, se představila ve westernu GENTLEMAN JO...UCCIDI (1967) a ve stejném roce hrála dceru Lukase Ammanna (*29.9.1912) v filmu I GIORNI DELL´IRA.

Ornella Muti se ohledně Anny vyjádřila slovy: „Anna Orso vydává neuvěřitelnou energii. Když jí vidíte, okamžitě vás zasáhnou její hluboké oči, jasné a čisté. V tomto okamžiku je Vám jasné, že její krása nevzniká pouze estetikou, ale také z její energie, Anna je ukázkou toho, že krása nemá věk". Anna se opravdu stala jakoby mytologickou postavou, ženou, jejíž pohled zpívá ódy na život, dobrodružství a její výraz byl důležitý a symbolický.


11.12.1938
Napoli, Itálie
14.8.2012
Řím, Lazio, Itálie
Anna Orso csfd

Darkside WitchesThe Girl from NagasakiBreve storia di lunghi tradimentiClocloČtyři opuštění mužiL'anno millePřestřelka v PalermuLa contessa di CastiglioneManuale d'amoreŽivot pod vodouPonte MilvioIo e il reCominciò tutto per casoAdelaideBlu notteCalar della sera, AlLe vie del Signore sono finiteIl mostro di FirenzeLa vita di scortaĎábel v těleKajícníkExterminátoři v roce 3000L'ultima volta insiemeLe LarronSkok do prázdnaRide bene... chi ride ultimoCagliostroZweite Frühling, DerMladá LukrécieNásledníkLettera aperta a un giornale della seraIo e DioQuarta pareteDny hněvuZabiják gentlemanBibleGiacobbe, l'uomo che lottò con DioStorie sulla sabbiaIo e mio figlio - Nuove storie per il commissario VivaldiDon MatteoAndělé v AmericeIl maresciallo RoccaLa scalataVítězství láskyAll'ombra della grande querciaVerdi


Aktualizace osobnostního profilu Anna Orso: 6.11. 2023 03:44