Naďa Kotršová (1927 - 2009)


Herečka Naděžda Kotršová (též Palková) ukončila Státní konzervatoř v Bratislavě v roce 1950. Vystupovala na mnoha slovenských divadelních scénách - v Povážské Bystrci, v Žilině i Košicích. V roce 1966 se ale vrátila tam, kde začínala už během svých hereckých studií: na prkna činohry Nové scény Národního divadla. Nyní působí v bratislavské Astorce, kde hraje např. matku Emílie Vášáryové v komorním dramatu Klícka. Rodačka z Opavy jezdí také do Prahy (Astroka často hostuje např. v Adrii), takže Naďa mluví bez problémů česky. Kromě herectví se příležitostně věnuje také překládání divadelních textů z angličtiny a němčiny - kromě klasiků jako O. Wilde, G.B. Shaw či J.N. Nestroy přeložila například i memoáry M. Dietrichové Berte jen můj život (1985).

Kromě menších úloh ve filmu (VÝHYBKA, 1963, KEBY SOM MAL DIEVČA, 1976, TEREZA, 1976, V MESTE PLNOM DÁŽDNIKOV, 1989) stála Naďa Kotršová u zrodu vůbec první inscenace v bratislavské televizi, kterou byla v roce 1956 HÁJNIKOVA ŽENA. V televizním médiu se pak pravidelně objevovala takřka třicet let. Od poloviny 90.let prožívá Naďa Kotšová zasloužený comeback a je čím dál častěji objektem filmové kamery. Nejprve natočila několik reklam (mj. s režisérem F.A. Brabcem), a pak si ji na castingu na Slovensku vyhlédla i Alice Nellis pro svůj VÝLET.


21.4.1927
Opava, Československo
27.11.2009
Studienka, Malacky, Bratislavský, Slovensko
Naďa Kotršová csfd

VýletKlietkaO ľuďoch a čarodejníkochObrus s monogramomPriateľstvá padajúceho lístiaGerminieLen treba chcieťTu žijú levyCik-cak cik-cak-bumSny podľa RenoiraKúzelník TobiášKaviareň LýraMačka domácaŽebrácká operaV rannej hmleŠípková RůženkaTak sa na mňa prilepilaJa to vybavímPríbuzní ľudiaPortrét Doriana GrayaZásnubyPohybKeď jubilant plačeRybyMedikSpevákČas hádzať kameneEvaPevec krásy, pravdy a nádejePosledný svojho roduTrojklanný nervTýždeň naopakVýlet do mladostiJablčná SiskaÚspechČisté vodyMuž, ktorý miloval symfóniu číselNa začátku cestyPodobizeň prvej láskyPrvé láskyCnostný MetodDôsledne ukrývané dokumentyNa vysokej skale: Krásna ĽudmilaPríležitosťRosničkaEinsteinov úsmevOdviate cestyStrýčkov senPríležitosť pre osamelého mužaKarambolKeby som mal dievčaTerezaZypa CupakCasanova? Casanova!Prerušujem pojednávanieVeľká poľovačkaNešťastníkÚnava materiáluCesta do ParížaChcem


Aktualizace osobnostního profilu Naďa Kotršová: 2.11. 2023 12:32