Marie-José Nat (1940 - 2019)


Francouzská herečka Marie-José Nat pochází z Korsiky a její vlastní jméno zní Marie-José Benhalassa. Na rodné Korsice vyrůstala do patnácti let, kdy se celá rodina přestěhovala do Paříže. Marie-José záhy zkusila štěstí jako modelka a začala se objevovat na titulních stranách časopisů, souběžně navštěvovala slavnou hereckou školu René Simona. Pro divadlo ji objevil významný režisér a herec Raymond Rouleau, souběžně získala i první zkušenost s kamerou – ve víceméně komparzní roli se mihla v adaptaci Dostojevského románu ZLOČIN A TREST (Le crime et châtiment, 1955).

Počátky filmové slávy zasáhly i do hereččina soukromého života. Při natáčení se seznámila s hercem Rogerem Dumasem (*1932), s nímž prožila krátké manželství (1960-1961). Pak ji pro spolupráci oslovil režisér Michel Drach, který představil další možnosti jejího herectví ve filmu AMÉLIE ANEB ČAS NA LÁSKU (Amélie ou le temps d´aimer, 1960). Jinou výraznou a zajímavou příležitost jí poskytl režisér André Cayatte ve svém nevšedním dvojfilmu ŽIVOT V MANŽELSTVÍ (La vie conjugale, 1963-1964). Kromě spolupráce s dalšími režiséry točila Marie-José Nat znovu i s Michelem Drachem (1930-1990), který byl v letech 1964-1981 jejím druhým manželem.

Spolupráce Marie-José Nat s manželem Michelem Drachem vyvrcholila filmem PLESOVÉ HOUSLE (Les violons du bal, 1974), který herečce vynesl cenu za hlavní ženskou roli na festivalu v Cannes. Dalším uměleckým triumfem manželského páru byl komorní příběh ženy se ztrátou paměti VLASTNÍ MINULOST NEZNÁMÁ (Le passe simple, 1977), za nějž Marie-José Nat obdržela ženskou hereckou cenu na festivalu v Karlových Varech. Tento film pro ni opět znamenal změnu v soukromém životě. Jejího manžela zde hrál Victor Lanoux (*1936), který se pak na několik stal hereččiným životním partnerem (s Michelem Drachem se rozvedla v roce 1981).

Po boku Victora Lanouxe se Marie-José Nat začala věnovat více divadlu, spolu slavili mimořádný úspěch především ve hře Dva na schodišti na jevišti Théâtre du Palais-Royal. Během osmdesátých let se Marie-José Nat před kamerou objevovala již jen výjimečně, své aktivity ale rozšířila také o televizi. Svou zatím poslední roli odehrála v nevšední válečné a mezinárodně oceněné komedii VLAK ŽIVOTA (Train de vie, 1998). V divadle pak po dvě sezóny excelovala v titulní roli Lukrécie Borgia ve stejnojmenné hře Victora Huga.


22.4.1940
Bonifacio, Corse, Francie
10.10.2019
Paříž, Île de France, Francie
Marie-José Nat csfd

Mocky sans MockyStíny smrti: Vražda na ostrově BatzCeux qui aiment ne meurent jamaisLe Cadeau d'ElenaL'Année de mes sept ansLa CaracoleDeux mamans pour NoëlVlak životaLa Nuit du destinLes Duchesnay: La glace et le feuLe Nombril du mondeRío NegroLa Mort a dit peut-êtreAnnaFausses notesLitanLa DisubbidienzaLe Vent sur la maisonVlastní minulost neznámáDis-moi que tu m'aimesLes Violons du bal6 rue du calvaireEmbassyLa Lumière noireÉlise ou la vraie vieL'Opium et le batonVyděděnecDákovéHélène ou La joie de vivreMon amour, mon amourSafari diamantsJournal d'une femme en blancLa Bonne occaseFrancoise aneb Život v manželstvíJean-Marc aneb Život v manželstvíUn coup dans l'aileCitová výchovaAmélie ou le temps d'aimerLa MenaceLe Mariage de FigaroLes Sept péchés capitauxFrancouzka a láskaPravdaVive le duc!La Nuit de Tom BrownLes Fruits du péchéLuční uliceSecret professionnelVous n'avez rien à déclarer ?Arènes joyeusesDonnez-moi ma chanceClub de femmesZločin a trestColetteLes MarmottesModrá zeměConstance et VickyKlanLe Petit Théâtre de BouvardRosenbergovi nesmějí zemřít


Aktualizace osobnostního profilu Marie-José Nat: 23.2. 2024 04:36