Sergej Paradžanov (1924 - 1990)


Sergej Paradžanov se narodil jako Sarkis Parajanian 9. ledna 1924 ve Tbilisi, hlavním městě Gruzie, do rodiny starožitníka a herečky. Rodina si nevedla špatně - na pomezí dvou kontinentů, Evropy a Asie, byl otec vyhledávaným obchodníkem, u matky hledala nejedna osobnost tehdejšího uměleckého světa inspiraci. I to bylo důvodem, proč Paradžanov po roce studia na vysoké škole dopravní přestoupil na konzervatoř. Začal se věnovat choreografii a opernímu zpěvu, ale osudovým momentem se mu stala až cesta do Moskvy, kam byl po válce vyslán - rozhodl se pro filmovou režii.

Po studiích na VGIKu začal pracovat jako asistent režie v ukarajinském studiu A. P. DOVŽENKA v Kyjevě. Zde poté vznikají také jeho první celovečerní filmy. Roku 1964 natáčí své první mistrovské dílo a patrně svůj nejslavnější film - STÍNY ZAPOMENUTÝCH PŘEDKŮ. Snímek se dočkal velkého ohlasu a v roce 1975 vyhrál hlavní cenu na argentinském festivalu Mar del Plata. Ve svém dalším filmu BARVA GRANÁTOVÉHO JABLKA vytváří stylizovaný životopis arménského básníka 18. století Sajat-Novy.

Paradžanova nadprůměrná imaginativnost ale nepřichází vhod sovětským úřádům a postupně je mu znemožněna aktivní činnost. Roku 1974 je po vykonstruovaném obvinění uvězněn... Po propuštění vytvořil ještě další pozoruhodná díla, z nichž největšího ohlasu dosáhl snímek LEGENDA O SURAMSKÉ PEVNOSTI. Sergej Paradžanov zemřel 21. července 1990 v Jerevanu v Arménii.


9.1.1924
Tbilisi, Gruzie, Sovětský svaz
21.7.1990
Jerevan, Arménie, Sovětský svaz
Sergej Paradžanov csfd

IspověďAšik-KeribLegenda o Suramské pevnostiBarva granátového jablkaStíny zapomenutých předkůCvětok na kamněUkrainskaja rapsodijaPervyj pareňAndriešParajanov: The Last SpringArabeski na temu PirosmaniVozvraščenije k žizniAkop OvnataňanNatalja UžvijZolotyje rukiKijevskije freskiDumkaMoldovskaja skazkaLabutí jezero - ZónaEtyudy o VrubeleSexo y revoluciónMoy otets EvgeniyJa umer v dětstveParadjanov: A RequiemAshkharumsKghzinerCinématonAshkharumsCvět armanskoj zemliIsle of Parajanov


Aktualizace osobnostního profilu Sergej Paradžanov: 6.11. 2023 14:08