Dany Robin (1927 - 1995)   † 68 let


Herečka Dany Robin se krátce po druhé světové válce zařadila mezi oblíbené osobnosti francouzského filmu, popularitu si udržovala po celá padesátá léta, a i když točila i mimo Francii, později její sláva rychle opadla, mimo jiné v souvislosti s příchodem o něco mladších hvězd, například Brigitte Bardot. Dany, vlastním jménem Danielle, se narodila ve městě Clamart nedaleko Paříže a od dětství se věnovala tanci, od roku 1938 byla členkou dětského baletního souboru pařížské Opery.

Na přelomu 40. a 50. let se před kamerou několikrát sešla s tehdejším idolem Georgesem Marchalem (1920-1997), za nějž se v roce 1951 provdala. Jejich manželství, zpočátku velmi šťastné a ukázkové, trvalo osmnáct let a narodily se z něj dvě děti. Soukromý život si úzkostlivě chránili a žili na venkovském zámku nedaleko Paříže. Dany Robin se mezitím pevně usadila mezi filmovými hvězdami a návštěvnost jejích filmů v kinech zřídka klesla pod jeden milión diváků. Nadšení diváků ovšem nesdíleli odborní kritici, kteří jí dvakrát po sobě v letech 1953 a 1954 udělili cenu pro nejhorší herečku.

Nepřízeň kritiky nezměnila nic na faktu, že v první polovině padesátých let patřila Dany Robin ke slavným tvářím francouzské kinematografie a jejími partnery ve francouzských i zahraničních filmech byli nejpopulárnější svůdníci té doby jako Jean Marais (PŮLNOČNÍ MILENCI – Les amants de minuit, 1953), Kirk Douglas (ČIN LÁSKY – Un acte d′amour, 1953), Amedeo Nazzari (VZBOUŘENCI Z LOMANACHU – Les revoltés de Lomanach, 1954) nebo Dieter Borsche (MEZIPŘISTÁNÍ V ORLY – Escale à Orly, 1955). Z nadčasovějších počinů můžeme připomenout životopisný film NAPOLEON (1955), v němž ztvárnila Bonapartovu první lásku Desirée Clary.

Kromě filmu se Dany Robin věnovala i divadlu, ale i když během 50. a 60. let účinkovala v řadě her na různých pařížských scénách (Théâtre de Saint-Georges, Théâtre Montparnasse), její jevištní aktivity jsou ve srovnání s filmovým herectvím podružné. Generační obměna francouzských hereček přelomu 50. a 60. let způsobila postupný ústup ze slávy a zatímco v letech 1950-1960 natočila bezmála třicet filmů, v následující dekádě jich bylo o poznání méně. Zviditelnila se nicméně znovu v mezinárodním měřítku po boku Petera Sellerse v britské komedii VALČÍK TOREADORŮ (Waltz of the Toreadors, 1962) nebo v dobrodružném filmu MANDRIN (1962).


14.4.1927
Clamart, Francie
25.5.1995
Paříž, Île de France, Francie
Dany Robin csfd

The Best House in LondonTopazDon't Lose Your HeadVersion grecqueComment trouvez-vous ma soeur ?La Corde au couSursis pour un espionFollow the BoysConduite à gaucheMandrinPařížankyTajnosti PařížeValčík toreadorůAmours célèbresFrancouzka a láskaScheidungsgrund: LiebeDonchuániIl cavaliere e la zarinaC'est la faute d'AdamL'école des cocottesMimi PinsonQuand sonnera midiSuivez-moi jeune hommeLe Coin tranquilleBonsoir ParisC'est arrivé à AdenParis canailleEscale à OrlyFrou-FrouNapoléonCadet RousselleNaše časyJuliettaLes Révoltés de LomanachČin láskyElle et moiJupiterLa Fête à HenrietteLes Amants de minuitDeux sous de violettesLe Plus Joli Péché du mondeMademoiselle ModisteUne histoire d'amourAu p'tit zouaveLa Soif des hommesLa Voyageuse inattendueLa PassagèreUne jeune fille savaitL'ÉventailLe Destin s'amuseLes Amoureux sont seuls au mondeMlčeti zlatoSix heures à perdreBrány nociLunegardeDee TimeGala de l'unionI misteri di RomaVedettes en libertéPremier prix du conservatoire


Aktualizace osobnostního profilu Dany Robin: 26.4. 2024 00:10