Mauritz Stiller (1883 - 1928)


Mauritz Stiller, herec, scénárista a režisér němého filmu se narodil 17. července 1883 v Helsinkách do rodiny rusko-polského původu. Jeho dětství bylo ovlivněno smrtí matky, která spáchala sebevraždu. Od dětství ho fascinovalo herectví a svůj nepřehlédnutelný talent ukázal na divadlech v Helsinkách a Turku.

Když v roce 1923 ovládl americký film švédský trh a umělcům nabídl nevídané možnosti ve snaze získat je pro Hollywood, odešel spolu s jinými za moře i Stiller. V Hollywoodu se pod křídly společnosti MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) chopil režie filmu ŽENA UPÍR, ale po opakovaných neshodách s vedením MGM ho nahradil na postu režiséra Fred Niblo a studio se Stillerem ukončilo smlouvu. Obratem dostává smlouvu u Famous Players-Lasky Corporation (Paramount Pictures), kde natočil tři úspěšné filmy, ovšem i tady nakonec ukončili kvůli neshodám spolupráci a Stiller se roku 1927 vrátil do Švédska.

Krátce po návratu v roce 1928 podlehl ve Stockholmské nemocnici tuberkulóze. Je pochován na hřbitově Norra Begravningsplatsen ve Stockholmu.


17.7.1883
Helsinky, Finské velkoknížectví, Ruské impérium
18.11.1928
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
Mauritz Stiller csfd

Street of SinHotel ImperialThe Woman on TrialZa ostatným drátemŽena upírGösta BerlingPovídka o panském dvořeDe landsflyktigeJohanErotikonFiskebynPoklad pana ArnaPíseň o červeném květuNejlepší dítě Tomáše GraalaAlexander den storeNejlepší film Tomáše GraalaKampen om hans hjärtaKouzlo ženyLyckonålenVingarneDolkenHans bröllopsnattHämnarenLekkamraternaMadame de ThèbesMinlotsenMästertjuvenNär konstnärer älskaFör sin kärleks skullNär svärmor regerarSkottetStormfågelnBoj na hranicíchDen okändaMannekängenNär kärleken dödarNär larmklockan ljuderPå livets ödesvägarVampyrenDen tyranniske fästmannenMor och dotterČerné maskyBalettprimadonnanLáska a žurnalistikaBrödernaDet röda tornetBarnetEn pojke i livets stridModerní sufražetkyZahradník


Aktualizace osobnostního profilu Mauritz Stiller: 10.11. 2023 04:46