Jana Nagyová Pulm 65 let


Tak jako existují herci, kteří jdou z jedné významné role do druhé, jsou naopak umělci, o kterých lze s jistou nadsázkou tvrdit, že patří k hercům jedné životní role. Jana Nagyová se narodila v lednu 1959 v Komárně a když ve 13 letech začala hrát divadlo, měla o své kariéře patrně odlišnou představu. Na bratislavské konzervatoři začala studovat operní zpěv a hru na klavír, předpokládala, že se hudbě bude věnovat profesionálně. Díky jejímu křehkému půvabu si jí ale všimli filmaři, takže v pouhých 17 letech se objevila v televizním snímku SVÁKO RAGAN a další nabídky následovaly vzápětí.

Rozsáhlý televizní projekt Nagyovou během natáčení přivedl mezi tehdejší českou hereckou elitu. Především ji ale katapultoval na výsluní popularity. Seriál představoval v době omezené nabídky televizního vysílání nezpochybnitelný kult a představitelka hlavní role měla výrazně usnadněnou pozici. Dokázala ji ovšem využít jen minimálně. Získala sice angažmá na Nové scéně v Bratislavě a v první polovině 80. let se objevila v několika filmech a televizních inscenacích. Šlo ale bez výjimky buď o nevýrazné či o nekomerční tituly, které zapadly, a nadějná herečka se rychle vytrácela z povědomí filmařů.

Jana Nayová se poprvé vdávala velmi mladá a její manželství s Miro Kubovičem neslo všechny znaky nezralého a naivního vztahu, takže se záhy rozpadlo. Za svým druhým mužem, podnikatelem Haraldem Schlegelem, se odstěhovala do Německa a vzdala se herecké profese. Nebyla to příliš bolestivá oběť, protože ve 2. polovině 80. let už herecká kariéra Nagyové zjevně stagnovala. V Čechách se herečka neprosadila a na Slovensku se prostor pro její herectví spíš zužoval. Počátkem 90. let se Nagyové začala rýsovat šance na profesní comeback, když se režisér Vorlíček rozhodl oživit komerčně úspěšnou látku a natočit pokračování Arabely. Proti všem předpokladům ale režisér roli princezny přeobsadil. Oficiálně z důvodu vysokých finančních požadavků Nagyové. Její postavení na hereckém žebříčku opravdu neodpovídalo tomu, aby si účtovala částku, kterou pobíraly největší hvězdy českého filmu. Významnou roli ale patrně sehrál i fakt, že od natáčení Arabely uplynulo 12 let a Nagyová se z křehké krásky proměnila v maminku dvou malých dětí s poněkud zaoblenějšími tvary, a tak o jejím neúspěchu rozhodlo paradoxně totéž, co jí naopak před lety hrálo do karet. Typově se prostě už do role princezny nehodila.

Nagyová se v první polovině 90. let na čas vrátila z Německa, když svou roli sehrálo i rozpadající se manželství. Usadila se v Praze, kde se nepříliš úspěšně pokoušela podnikat v oboru kosmetiky. Po herecké stránce z návratu vytěžila poslední setkání s filmovou kamerou, když si zahrála v televizním dramatu POZEMSKÝ NEPOKOJ. Po rozdělení Československa ale slovenská dramatická tvorba trpěla nedostatkem financí a v českých zemích existovala příliš velká konkurence, takže se Nagyová neprosadila. Odstěhovala se opět do Německa a usadila se v Elsdorfu nedaleko Kolína nad Rýnem. Znovu se vdala a narodilo se jí třetí dítě. Od té doby žije poklidným životem ženy v domácnosti a jen v příležitostných rozhovorech pro česká média dává najevo svůj stesk po herecké profesi a přání opět si zahrát ve filmu či na divadle.


9.1.1959
Komárno, Československo
Jana Nagyová Pulm csfd

Nepela: Cesta za svobodouDvě slova jako klíčPrinc MamánekPozemský nepokojPražské tajemstvíPravidlá kruhuDo-re-miDvojitá zadarmoMilovaný CélimarNení sirotek jako sirotekPolepetkoĎakujem Vám za láskavosťHviezdne dieťaNeveraPro forma...Takmer božský omylVýlet do ParížaKde vtáci nespievajúMúdra princeznáNeodchádzaj nocou letnouO sláve a tráveOko za okoAnička JurkovičováKukučia nôtaMonikaSilvestrovské pranieČo sa stalo v malom kineŠancaŽakýlska VeronkaChlap prezývaný BrumtelesHrnčiarsky bálJohankaRodinná anamnézaRozmarSlávne dievčatkoZlatá panna a prekliaty bratBičianka z dolinyDozrievanieMezi námi klukyVták nociarZimný semesterNebezpečné známostiNeveľká komédiaPotopená katedrálaSamorastyTriptych o láskeVojak a bratove slzyDrevená figúrkaEugen OneginHodiny strachuSmrt stopařekA ako AlžbetaListy JulianeKavkaKoncert bez ružíKrásna PramílaLeto na RovniachPenelopaVianočné oblátkyŠediny doktora Ondáka


Aktualizace osobnostního profilu Jana Nagyová Pulm: 2.11. 2023 11:55