Jevgenij Jevstignějev (1926 - 1992)


Rusky Евгений Александрович Евстигнеев. Filmový a divadelní režisér. Od šedesátých let až do své smrti patřil k nejznámějším ruským hercům. Narodil se do dělnické rodiny. Ze zdravotních důvodů nebyl odveden a během války pracoval jako zámečník. Roku 1951 absolvoval herectví v moskevském Gorkého divadle. Prvním působištěm se stalo Vladimírovské divadlo. V letech 1954 až 1956 absolvoval Moskevské umělecké divadlo (MCHT). Rok nato přišlo angažmá v divadle Sovremennik a roku 1971 se vrátil do Moskevského uměleckého divadla.

Českým divákům je známý, jako profesor Werner Pleischner ze SEDMNÁCT ZASTAVENÍ JARA. V roce 1988 se k akademické roli vrátil. V televizní sci-fi SOBAČJE SERDCE hrál profesora Preobrašenského. V roce 1974 obdržel Státní cenu Sovětského Svazu, roku 1983 titul Národní umělec. V roce 1992 podstoupil v Londýně operaci srdce, kterou nepřežil. Je pohřben na Novoděvičím hřbitově v Moskvě.


9.10.1926
Nižnij Novgorod, Rusko, Sovětský svaz
4.3.1992
Jevgenij Jevstignějev csfd

Višňovij sadGardemariny IIIKak živjotě, karasi?Lavka 'Rubinčik i...'Sny o RossiiDzayn barbaro...Nočnyje zabavyVivat, gardemariny!...Po prozvišču 'Zver'Děsjať let bez prava pěrepiskiJamaSukiny dětiŠapkaBaltazarova hostina aneb Noc se StalinemBindjužnik i korolKanuvšeje vremjaMěsto ZeroJolki-palkiNovyje priključenija janki pri dvore korolja ArturaSobačje serdceBitva na BaltuSledopytJeščo ljublju, ješčo nadějusZimní večer v GagřeČelověk s akkordeonomI život, i slzy, i láskaPerikolaPohádka trochu jinakProchindiada, ili běg na městěTri SestryZbraně pro Petra VelikéhoKomický milenec, aneb Milostné myšlenky sira Johna FalstafaMilujeme jazzNě choču byť vzroslymEtot fantastičeskij mir. Vypusk 6Milovaná žena mechanika GavrilovaRožďonnyje burejStaryj Novyj godČerná slepiceKrov i potPrimite telegrammu v dolgS ljubimymi ně rasstavajtěsNosPo semejnym obstojatelstvamPro Krasnuju ŠapočkuLegenda o UllenspiegeloviPoraněná ptáčataPověsť o neizvestnom akťoreGamlet Ščigrovskogo ujezdaNa jasnyj ogoňPotrjasajuščij BěrendějevVkus chalvyŽrebijKupujeme chatuNejlon 100%Neuvěřitelná dobrodružství Italů v RuskuNa dnePrivalovovy miliónyUčitel zpěvuVelitel šťastné Štiky


Aktualizace osobnostního profilu Jevgenij Jevstignějev: 18.10. 2023 20:29