Dáda Patrasová 67 let


Dagmar Patrasová se narodila v dubnu 1956 v Praze v umělecké rodině. Jejím otcem byl profesor Karel Patras, sólový harfenista České filharmonie a docent AMU. Maminka Věra Patrasová byla zpěvačkou filharmonického sboru. Starší sourozenci Věra a Vladimír působí mimo uměleckou branži. Vzhledem k profesnímu zaměření rodičů byla Dagmar Patrasová odmalička cílevědomě vedena k lásce k hudbě a ostatním uměleckým oborům. Navštěvovala hodiny klavíru, zpívala v Kühnově dětském sboru, chodila do výtvarného kroužku, věnovala se sportovní gymnastice a později chodila i do dramatického kroužku.

Ve filmu debutovala velmi záhy - již v pouhých 17 letech se objevila jako jedna ze studentek v hudební komedii TŘICET PANEN A PYTHAGORAS. Následovalo několik menších televizních rolí, mezi které patřila např. starší sestra v pohádce MALÁ MOŘSKÁ VÍLA. V roce 1979 na sebe upozornila jako Marta Vaňková v kriminálce SMRT STOPAŘEK. Sešla se tu se slovenskou kolegyní Janou Nagyovou. Po úspěchu filmu byla dvojice následně obsazena do pohádkového seriálu ARABELA. Pro profesionální dráhu Patrasové byla vždy příznačná schopnost sebeprezentace a cílevědomost. I když se Nagyová díky hlavní roli princezny Arabely vezla na vlně mimořádné popularity, její herecká kariéra šla v 80. letech do ztracena a už dávno se oboru nevěnuje. Naproti tomu Patrasová dokázala z vedlejší a především záporné role princezny Xenie vytěžit maximum a fakticky na této postavě založit životní kariéru.

V 80. letech se objevila ve výrazné seriálové roli Emilie Fernandez v kultovním seriálu NÁVŠTĚVNÍCI. Zahrála si rovněž v několika úspěšných pohádkách, jako např. KOLOBĚŽKA I., O PRINCEZNĚ, KTERÁ RÁČKOVA či JAK SE MELE BABÍ HNĚV. Počátkem 90. let si zopakovala roli Xenie jako polepšené princezny a šťastné maminky v seriálu ARABELA SE VRACÍ. To už se ale její profesní dráha ubírala směrem k moderování dětských pořadů a hudební produkci.

Patrasová se zpěvu nevyhýbala ani na půdě Semaforu. Navštěvovala hodiny zpěvu u profesorky Jaroslavy Bernardové a začátkem 90. let u Lídy Nopové. V rozhlase účinkovala v kabaretech Červená sedma Ondřeje Suchého a Ondřeje Dudka. Oldřich Suchý se postupně stal jejím dvorním textařem. Na přelomu 70. a 80. let nazpívala pro redakci zábavy Československé televize řadu kabaretních písniček a začala se prosazovat jako zpěvačka. V pořadu SEJDEME SE NA VÝSLUNÍ se setkala se svým budoucím manželem, špičkovým klarinetistou Felixem Slováčkem. Toho napadlo, aby Patrasová natočila album dětských písniček. Jmenovalo se Pasu, pasu písničky a mělo mimořádně velký komerční úspěch. Kariéra zpívající herečky se začala ubírat směrem k produkci pro nejmenší diváky. Natočila postupně dvacet dobře prodávaných alb. Spolupracovala se svým bývalým spolužákem z konzervatoře Michaelem Kocábem a s Lou Fanánkem Hagenem.


27.4.1956
Praha, Československo
Dáda Patrasová csfd

Tajemství pouze služebníKorunní princJedlíci aneb Sto kilo láskyChoking HazardSváteční párty s DádouBrokovniceJehlice Sluneční paníO Janovi a podivuhodném příteliKočičí plesKrálovství stromůÚtěk ze seriáluAnděl svádí ďáblaPan TauTřetí tátaOhnivé ženy mezi námiJak se mele babí hněvO létající červené řepěO princezně, která ráčkovalaPeníze a krevVelká filmová loupežZikmund řečený Šelma ryšaváBesuch bei Van GoghO chytrém HonzoviSedmipírekSlunečniceBarrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančilKoloběžka prvníČertův švagrLucie, postrach uliceHotel Polan und seine GästeJehlaZelená vlnaŠílený kankánV podstatě jsme normálníTrhákVrchní, prchni!Poplach v oblacíchSmrt stopařekŠestapadesát neomluvených hodinŠtipku soliMalá mořská vílaOdysseus a hvězdyHolka na zabitíMěsto nic nevíMůj brácha má prima bráchuKrálovské usínáníPoslední ples na rožnovské plovárněTřicet panen a PythagorasBezdružiceNoha 22LetištěArabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádekStrom pohádek


Aktualizace osobnostního profilu Dáda Patrasová: 20.4. 2024 07:32