Václav Babka (1927 - 2010)


Václav Babka se narodil 11. srpna 1927 v Praze. V pražské Walterově továrně na letecké motory se vyučil soustružníkem a během války byl v totálním nasazení. Ovšem zvítězila láska po divadle, kterou zdědil po rodičích. A na sklonku okupace se stal elévem královéhradecké kočovné divadelní společnosti Bohuše Boka.

Po odchodu na odpočinek se již na divadelní prkna nevrátil. Václav Babka byl charakterním hercem, jenž se nejlépe přetvořil v českém klasickém dramatickém a komediálním repertoáru. Objevil se téměř ve dvou stovkách titulů, ztvárňoval od těch titulních a až po ty miniaturní. Vyniklo jeho charakterizační herectví, malá postava, mimické schopnosti a umění.

Na začátku se objevil třeba jako Důstojník („Vlci“), Alamír („Strakonický dudák“), Grumio („Zkrocení zlé ženy“), Sluha („Velbloud uchem jehly“), Koťátko („Dobrý voják Švejk“), Dobčinský a Anton Dmuchanovský („Revizor“), Pučálka („Městečko na dlani“), Sir John Falstaff („Veselé paničky windsorské“), Sganarell („Don Juan“), Konsul („R. U. R.“), Evžen („Vajíčko“), Maškara („Konec masopustu“) i Klubko („Sen noci svatojánské“).

V pozdějším období mohl vtělit své vyzrálé charakterní herectví do inscenací „Naši furianti“ (Švec Josef Habršperk a Petr Dubský), „Tartuffe“ (Pan Loyal), „Hrátky s čertem“ (Loupežník Sarka – Farka), „Fuente Ovejuna“ (Alonso), „Zlý jelen“ (Lelek), „Jak se vám líbí“ (Prubík), „Žebrácká opera“ (Walter), „Paličova dcera“ (Prokop), „Oldřich a Božena“ (Doman), „Křišťálová noc“ (Alois Struna), „Kutnohorští havíři“ (Holý), „Škola pomluv“ (Sir Frank), „Hadrián z Římsů“ (Srpoš), „Romeo a Julie“ (Petr), „Obchodník s deštěm“ (Šerif T.), „Slaměný klobouk“ (Tchán Nonancourt), „Marie Stuartovna“ (G. Talbot), „Tři sestry“ (Ferapont), „Svatá Jana“ (Bratr Martin Ladvenu), „Dalskabáty, hříšná ves“ (JUDr. Belfegor), „Král Lear“ (Stařec) aj.


11.8.1927
Praha, Československo
1.7.2010
Olomouc, Olomouc, Olomoucký kraj, Česko
Václav Babka csfd

Konto separatoZlatník OndraČarodějkaByli jsme to my?Král kolonádTíhaVěčný tulákZvláštní bytostiChodník přes DunajJak překročit RubikonMimořádný případMůj přítel d'ArtagnanTo byl zase denUzavřený okruhV našom meste býva GulliverÚtěk s CézaremČlověk proti zkázeSmrt guvernéraHrající deštníkKam, pánové, kam jdete?O zatoulané princezněJsi falešný hráčLev s bílou hřívouÚtěk do jaraLékař a lékárníkPětka s hvězdičkouVýbuch bude v pětŠéfe, jdeme na to!Michal detektivemÚnosy bez výkupnéhoKatka nelže!Predčasné letoVinobraníOpera ve viniciJa milujem, ty miluješTvář za sklemNekonečná - nevystupovatStopařČistá řekaO moravské zemiProč nevěřit na zázrakyPříběh lásky a ctiStíny horkého létaParta hicRužové snyTak láska začíná...Škaredá dědinaMuž z LondýnaJavorová fujarkaRodeoStrašidelný mlynZlá nocO SněhurcePsi a lidéKapitán KordaLišáci, Myšáci a ŠibeničákDen sedmý, osmá nocDospěláci můžou všechnoMlčení mužů


Aktualizace osobnostního profilu Václav Babka: 16.11. 2023 11:19