Tibor Bogdan (1919 - 2000)


Tibor Bogdan se narodil jako Teodor Bogdan 15. prosince 1919 ve Vrútkách, dnes část Martina. Až do roku 1949 se živil jako dělník v Povážských strojírnách. I když byl jen ochotníkem, však se stal nakonec hercem profesionálním. Nejdříve Bogdan prošel Divadlem pracujících v Povážské Bystrici (1949 – 1950) a žilinským Krajským divadlem pracujících (1950 – 1951).

Postupně se objevil např. jako Kočkarev a Podleskin v „Ženitbě“ N. V. Gogola, Skapino ve „Skapinových šibalstvích“ Molièra, Don Basilio v Beaumarchaisově „Figarově svatbě“, Rasplujev ve „Svatbě Krečinského“ A. V. Suchovo – Kobylina, Luka ve hře „Na dně“ Maxima Gorkého, Čebutykin ve „Třech sestrách“ A. P. Čechovova, Orgon v Molièrově komedii „Tartuffe“, Eduard Vach v „Srpnové neděli“ Františka Hrubína, Dudakov v Gorkého „Letních hostech“, Lebeděv v „Idiotovi“ F. M. Dostojevského, MUDr. Peter Hajnoš v Solovičově „Meridiánu“, Valent v inscenaci „Zlatý déšť“ nebo Gejza Galiba ve hře „Žobrácke dobrodružstvo“ Jána Soloviče apod. apod.

I když jako člen martinské činohry byl vzdálen od hlavního slovenského filmového centra v Bratislavě (o českých centrech v Praze a ve Zlíně ni nemluvně) sehrál několik menších filmových rolí ve slovenských snímcích (často s velkými prodlevami).

Postupně byl od roku 1958 Dr. Goldfingerem v komedii Jána Lacka STATOČNÝ ZLODEJ (1958), lékařem v Lackově komedii SKALNÍ V OFSAJDE (1960), panem Lomhauerem v dramatu PRE MŇA NEHRÁ BLUES (1964), mužem v dramatu Vladislava Pavloviče SENZI MAMA (1964), učitelem ve středometrážním Pavlovičově dětském KRYŠTÁL Z IŠTAMBULU (1966), velitelem domobrany v historickém dramatu NIET INEJ CESTY (1968) Jozefa Zachara a notářem v Bahnově dramatu STOPY NA SITNE (1968).


15.12.1919
Martin, Československo
22.9.2000
Martin, Martin, Žilinský, Slovensko
Tibor Bogdan csfd

Prášky na spanieSlepý Geronimo a jeho bratKonečná dolinaŠípková RůženkaJa, stará mama, Iliko a IllarionMuž a gavalierBorgisMat na dvadsať ťahovStretnutie pod starou píniouFarebný bazárKováčova múdrosťKozubovciPrincezná a mesiacZrelá mladosťNajkrajší kvetSůl nad zlatoVinník bez viny?Výlet do mladostiCrainquebilleRichtársky tanecNevera po slovenskyBitka o Van GoghaCnostný MetodPrievidzský mriežkovanýTri svadbyHĺbka ostrostiNajkrajšie roky životaPočúvajme slnkoSúkromná vojnaŠtipku soliŽelezný človekKeby som mal dievčaSanatórium ArkturSlnko vychádza nad PrašivouZrnko vo vetreZypa CupakMilosrdný časMurársky chliebPrípad, ktorý sa nikdy nedostal do spisovStrieborný prachČenkovej detiMaterinské poleOd Silvestra do troch kráľovVšedný príbehZelmaDeň slnovratuDolinaPolnočné vlámanieZlatý chlapecAdam ŠangalaDoktorDomovPletky otecka a mamičkyModel upírSmrť dona JuanaZdravý nemocnýGeneráciaSlučka alebo Smrť na splátkySvadba sobášneho podvodníkaFebruárová noc


Aktualizace osobnostního profilu Tibor Bogdan: 30.3. 2024 21:38