Beta Poničanová (1908 - 1987)   † 79 let


Beta Poničanová se narodila jako Alžbeta Kindermayová 26. září 1908 v Predajné u Banské Bystrice do rodiny notáře. Nejprve se na začátku 30. let stala ochotnickou herečkou ve svém rodném kraji. Roku 1933 zprvu vystudovala bratislavskou Hudební a dramatickou akademii. Zprvu hostovala (1933 – 1936), poté vystupovala v české (1936 – 1938) a až do odchodu na odpočinek ve slovenské činohře (1938 až 1980) Slovenského národního divadla v Bratislavě.

Zahrála si např. Doňu Bernardu („Dům doni Bernardy“), Maru („Statky – zmatky“), Alžbětu Kristekovou („Sonatina pro páva“), Capkovou („Dobrodružství při obžínkách“), Paní Pernellovou („Tartuffe“), Babičku („Lucerna“), Vilmu („Půlnoční mše“), Zuzku Javorkovou („Ženský zákon“) aj.

Před filmovými kamerami debutovala zásluhou českých filmařů jako milá čeledína Ďurka (Štefan Figura) Marka Mešková v melodramatu Karla Špeliny MATČINA ZPOVĚĎ / MATKINA SPOVEĎ (1937).

Po téměř třiceti letech Poničanovou před české filmové kamery zval výhradně režisér Jan Schmidt, v jehož filmech vytvořila své nejvýraznější a velké role své kariéry: nešťastná vůdkyně Dagmar Hubertusová zvaná Stará (namluvila Olga Scheinpflugová) v tragické apokalypse KONEC SRPNA V HOTELU OZON (1966), Saba (mluví Marie Vášová) v koprodukční dobrodružné KOLONII LANFIERI (1969) a pravěká stařena Tlapa (mluvila jí opět herečka Marie Vášová) ve dvou dílech trilogie NA VELIKÉ ŘECE (1977) a VOLÁNÍ RODU (1977) podle románů Eduarda Štorcha.


26.9.1908
Predajná, Uhry, Rakousko-Uhersko
20.12.1987
Bratislava, Československo
Beta Poničanová csfd

Sonatína pre pávaSto hodín do zatmeniaNa veliké řeceVolání roduNad ránomDo zbrane, kuruci!SirotyŠkriatokHostinec JamaicaPrúdZojka a ValerijaUjo VáňaKolonie LanfieriRozmajrínDobrodružstvo pri obžinkochDom uprostred nebaPredposledné dniRok na dedineStarvelská tragédiaŽenský zákonKonec srpna v hotelu OzonBalada o Vojtovej MarineDundo a tí druhíIvanovPolnoc bude o päť minútChvíle rozhodnutíMuž, ktorý sa nevrátilDáždnik svätého PetraŠťastie príde v nedeľuDrevená dedinaRodná zemBoj sa skončí zajtraKozie mliekoPriehradaVlčie dieryMatčina zpověďProfilyJohn Gabriel BorkmanZlatí chlapciPrvý deň karnevaluDom zlomených sŕdcDámsky večierokStará láska sa predsa dočkalaDon CarlosStrach z peklaÖngyilkosságStretnutie v Tajove


Aktualizace osobnostního profilu Beta Poničanová: 19.4. 2024 06:21