Georges Rollin (1912 - 1964)


Během druhé světové války se Georges Rollin stal oblíbenou tváří a jedním z nejobsazovanějších herců francouzské kinematografie, a i když odehrál bezmála padesát středně velkých rolí, dnes patří spíše k zapomenutým umělcům té doby. Narodil se ve starobylém městě Pont-à-Mousson v Lotrinsku poblíž německých hranic a tady také strávil dětství. Původně měl studovat architekturu, ale po zkušenostech s amatérským divadlem nakonec zamířil na konzervatoř v Nancy. Tady v něm profesoři objevili nesporný talent a po úspěšném dokončení studia brzy zamířil do Paříže.

První hlavní role se dočkal v romantické komedii NEJKRÁSNĚJŠÍ DÍVKA NA SVĚTĚ (La plus belle fille du monde, 1937), v níž hrál amerického miliardáře inkognito cestujícího po Francii. V té době zazářil i na jevišti zmíněného divadla v Théâtre de l'Oeuvre v několika velkých úlohách (například v Dumasově Dámě s kaméliemi). Pod vedením významných režisérů jako byli Henri Decoin nebo Georges Lacombe odehrál středně velké role celkem v osmi filmech natočených v letech 1941-1942. Výraznou uměleckou příležitost mu poskytl režisér Jacques Becker v sociálním dramatu z francouzského venkova TVRDOHLAVCI (Goupi mains rouges, 1943), kde hrál jednu z hlavních rolí Eugèna Goupiho.

Ještě před koncem války se objevil v úloze ambiciózního studenta Evžena Rastignaca ve filmové adaptaci Balzacova románu OTEC GORIOT (Le père Goriot, 1945), pak byl ale jako řada jiných herců spojených s okupační filmovou společnosti Continental-Films na nějakou dobu vyřazen z dalšího natáčení. I když se počátkem padesátých let znovu dostal k velkým rolím, co do kvalit a komerčního úspěchu účinkoval již jen ve filmech průměrných. Uveďme alespoň komedie režiséra Émila Couzineta (RODINA CUCUROUXOVA – La famille Cucuroux, 1953; KONGRES TCHÝNÍ – Le congrès des belles mères, 1954) nebo historické drama BURIDAN, HRDINA Z VĚŽE NESLESKÉ (Buridan, héros de la tour de Nesle, 1954), opět z dílny E. Couzineta.

Ve Francii točil naposledy kriminálku PALTE NA VRAHA (Pleins feux sur l'assassin, 1961), v níž vytvořil nerovnou manželskou dvojici s Pascale Audret, poté jej k práci ve Španělsku přizval později slavný režisér Jesús Franco, který byl tehdy jen začínajícím tvůrcem žánru špionážních filmů a westernů. Mezitím se Georges Rollin objevil i v televizi, zatímco práci v divadle ukončil již počátkem padesátých let.


6.4.1912
Pont-à-Mousson, Francie
3.3.1964
Paříž, Île de France, Francie
Georges Rollin csfd

La muerte silba un bluesLlanero, ElLa mano de un hombre muertoPaludiPleins feux sur l'assassinChaque minute compteBal de nuitAventurière des Champs-Élysées, L'Le Congrès des belles-mèresLe guérisseurMourez, nous ferons le resteNous irons à ValparaisoFamille Cucuroux, LaBuridan, héros de la tour de NesleFemme à l'orchidée, LaNuit s'achève, LaLe sorcier du cielVie est un rêve, LaPřehlídka ztraceného časuArche de Noé, L'Fausse identitéImpasseClandestins, LesLe Père GoriotMerle blanc, LeHomme sans nom, L'TvrdohlavciAnnette et la dame blondeDernier atoutLoi du printemps, LaMariage d'amourBylo jich šest ..L'EmbuscadeLe briseur de chaînesNotre Dame de la MouiseAccord finalFirmin, le muet de Saint-PatacletJ'accuse!Plus belle fille du monde, LaUltimatumHomme du jour, L'Pattes de mouches, LesBarcarolleÂme de clownPosledních pět minutZig et Puce sauvent Nénette


Aktualizace osobnostního profilu Georges Rollin: 11.11. 2023 10:10