Martin Gregor (1906 - 1982)


Martin Gregor se narodil 14. listopadu 1906 v Trnavě jako Martin Guttman do rodiny klempíře, jenž se později stal cirkusovým hudebním klaunem. Mladý Martin se vyučil soustružníkem a 1923 absolvoval průmyslovku. V letech 1923 – 1931 pracoval jako dělník, ale zároveň získával herecké zkušenosti jako člen ochotnických sborů v Trnavě. Záhy se rozhodl pro profesionální herectví v činohře bratislavského Slovenského národního divadla (1932 – 1940). Současně roku 1935 vystudoval Hudební a dramatickou akademii v Bratislavě.

Využil se i v rozhlase jako režisér Československého rozhlasu v Bratislavě (1952 – 1954), v němž se podílel i na založení Rozhlasového hereckého souboru. I když začínal jako komik a salónní herec, postupem času se přehrál do tragických a tragikomických postav s komorním hereckým projevem a s psychologickou analýzou. K tomuto mu dopomáhala též silná malá postava, kulatý obličej a hlasových projev.

Hrál titulní a malé role v inscenacích „Višňový sad“ (Jepichodov), „Revizor“ (Osip), „Caesar a Kleopatra“ (Appolodorus), „Svatba Krečinského“ (Raspljujev), „Misantropov“ (Alcest), „Herodes a Herodias“ (Filip), „Pan Puntilla a jeho sluha Matti“ (Puntilla), „Na dně“ (Bubnov), „Pohled s mostu“ (Alfieri), „Ivanov“ (Lebeděv), „Višňový sad“ (Firs), „Knieža Rastic“ (Rastic) a zejména „Zlatí chlapci“ (Kabaretiér Willie Clark). Jeho ženou byla herečka a tanečnice Magda Gregorová (1921 – 2013). Do slovenské kinematografie vstoupil už během jejích začátků ke konci 40. let a vydržel v ní bohužel pouze do začátku let sedmdesátých.

Objevil se ve slovenských snímcích VLČIE DIERY (MUDr. Steiner), KATKA (ředitel), BOJ SA SKONČÍ ZAJTRA (stavitel Antoš), MLADÉ SRDCIA (Ing. Hanes), STATOČNÝ ZLODEJ (správce spolku Rohatý), JÁNOŠÍK (gróf Dolinayi), VÝLET PO DUNAJI (Buja Lobog), IVANOV (Lebeděv), ARCHIMEDOV ZÁKON (Pedro Goméz), NÁMESTIE SVÄTEJ ALŽBETY (povozník Samko Weimann), VRAH ZO ZÁHROBIA (Burian), ZMLUVA S DIABLOM (Pavelka), NIET INEJ CESTY (ministr), PÁNI SA ZABÁVAJÚ (Taušer) a naposledy OČOVSKÉ PASTORÁLE (soudce).


14.11.1906
Trnava, Uhry, Rakousko-Uhersko
29.6.1982
Bratislava, Československo
Martin Gregor csfd

FatamorgánaNebráňme vtákom lietaťJubelove detiPotopená katedrálaSobota, nedeľa, pondelokČlovek nikdy nevieDvanásť nahnevaných mužovJennie GerhardtováMoment kritického zaťaženiaPlatiť sa nebudePurpurový prachSatanův chrámSobáš po imeretínskyTraja svedkoviaVíno z JerezuZastřený barevný světHranica zodpovednostiInkognitoIzrafelKlebetniceMuž z ManassasuSesternica BetaStrašidloVydierač z poblúzneniaZbojníciČlánok na prvú stranuGomezHumánna povinnosťIní, ako ty a jaLegenda o NkosimPravdu, nič len pravduVzkriesenie MínyŠkola klebietŽenatý za živaAmerická tragédiaHlas toho tretiehoHurá na letný bytKto prežije?Najvzdialenejšia hviezda na nebiNalaďte srdcia svoje aj hlasNežiadúciPortrét hrdinuZenovo vedomieEx librisKarol KetzerMurársky chliebPrekliate popoludniePrerušujem pojednávanieSchody z mramoruTakmer dokonalý mužVýstrely spod žltej kutneZamilovaný levČudný človekĽudia z kanálovej štvrteFigliar SťopkaNetopierNetrpezlivosť srdcaSprisahanieSymfónia pre BeatriceTajný agent


Aktualizace osobnostního profilu Martin Gregor: 19.11. 2023 12:20