Edward Hardwicke (1932 - 2011)


Edwarda Hardwicke'a známe především jako Dr. Watsona z několika seriálových řad Sherlocka Holmese produkovaných televizí Granada (THE RETURN OF SHERLOCK HOLMES, THE CASEBOOK OF SHERLOCK HOLMES a THE MEMOIRS OF SHERLOCK HOLMES), kde vystřídal svého, o dva roky mladšího, kolegu Davida Burkeho, který ho na tuto roli místo sebe doporučil. Hardwicke se i přiznal, že jej nezřídka při natáčení oslovovali Davidovým jménem.

Výraznějším průlomem jeho herectví se tak stala účast v televizním seriálu COLDITZ, kde ve 14. dílech účinkoval jako kapitán Pat Grant. Jednalo se o seriál na motivy skutečných příběhů. Hrad Colditz během druhé světové války sloužil v saském Německu nacistickému režimu jako vězení s vysokou ostrahou pro politické vězně, komunisty, homosexuály, Židy a „nežádoucí“, z něhož v té době nedošlo k jedinému útěku. Hardwicke měl k této roli trochu bližší vztah jistě i proto, že ve svých dvaceti letech (1951-1952) byl jako důstojník ve vojenských službách královského letectva R.A.F.

Rokem 1986 se mu naskytla možnost zahrát si s Jeremy Brettem v cyklu Holmesovských epizod, které se mu tak vlastně staly životní rolí, kterou ukončila až smrt samotného Bretta v titulní roli. Mezitím si spolu stačili ještě zahrát v divadelní hře THE SECRET OF SHERLOCK HOLMES v londýnském divadle West End Stage (1989). Hardwicke si Bretta jako svého kolegu velice vážil. Jejich přátelství, stejně jako holmesovké spoluúčinkvání bylo, podle jeho slov, založené na humoru. Brettův smích byl prý nádherný a velice nakažlivý.

Podobně jako Brett, tak i Hardwicke získaval své herecké zkušenosti na divadelních prknech. Nenechával svůj um ale jen na přirozeném talentu, po své první herecké zkušenosti se vrátil do Anglie a vystudoval Stowe School, po níž se dal na herectví v londýnské Royal Academy of Dramatic Arts, kde se stal i čestným členem. Nutno přiznat, že Edwardovi předpoklady k herectví byly do jisté míry formovány předvídatelně již jeho vlastní rodinou. Jak už bylo výše zmíněno, jeho otec Cedric se celý život živil herectvím a stejně tak jeho matkou byla herečka Helena Pickard, která do své smrti obsadila role ve více jak dvaceti filmech a televizních seriálech. Za manželku si také vzal herečku, režisérku a producentku Anne Iddon s níž má dvě dcery, Kate a Emmu. Nyní jsou rozvedeni a druhou jeho ženou se stala Prim Cotton, s níž a nevlastní dcerou Claire žili na své farmě ve francouzské Normandii. V současné době žijí opět v anglickém hrabství Hampshire ve Winchesteru.


7.8.1932
Londýn, England, Velká Británie
16.5.2011
Chichester, England, Velká Británie
Edward Hardwicke csfd

Fanny HillováOliver TwistLáska nebeskáStahující se mračnaEnigmaTajemná královnaDavid CopperfieldNa počátkuAlchymistéJežíšAppetiteKrálovna AlžbětaParting ShotsFotograf mrtvých dušíFront SeatHollow ReedRichard III.Šarlatové písmenoKrajina stínůPoslední upírSvobodný mládenecMistr mezi vyděračiRozsudek smrtiPes baskervillskýSherlock Holmes: Znamení čtyřAfrická legendaOff PeakTitus AndronicusBiko Inquest, TheOedipus the KingJedThe BunkerOdd Job, ThePronásledovanáGraceNext Scream You Hear, TheOkamžik vyzrazeníDen ŠakalaBelgrove Hotel, GoodbyeZúčtováníSon of ManBrouk v hlavěJourney Into DarknessOtleyFlea in Her Ear, AOthelloHell Below ZeroThe Men of Sherwood ForestA Guy Named JoeHercule PoirotVzpomínky Sherlocka HolmeseFour Oaks Mystery, TheLovejoyZ deníku Sherlocka Holmese


Aktualizace osobnostního profilu Edward Hardwicke: 26.2. 2024 15:43