Jana Preissová 76 let


Jana Preissová, rodným jménem Drchalová, se narodila 7. února roku 1948 v Plzni. Už jako malá ochotničila s rodiči. Po ukončení studia herectví na pražském DAMU v roce 1970 dostala angažmá v Divadle Na zábradlí, kde se brzy vymanila ze stereotypní kategorie naivek, k nimž jí předurčoval křehký vzhled. Díky svému dramatickému talentu, profesní jistotě a osobnímu šarmu, ale i smyslem pro humor se postupem času stala jednou z nejvýraznějších osobností této malé, ale významné scény, na niž působila více než dvacet let. Odehrála zde velké množství charakterově odlišných postav klasického i moderního repertoáru. Po hostování v Národním divadle ve Slečně Julii odešla v roce 1990 do služeb naší první scény natrvalo a dodnes zde podává špičkové herecké výkony. Nedávno se objevila jako kněžna Zaháňská v premiérovém uvedení Babičky Boženy Němcové.

Koncem 70. a začátkem 80. let se lehce přehoupla do rolí maminek, a sice v Kovalových filmech JULEK (1980) a MODRÉ Z NEBE (1983). Již před tím se jí dostalo největšího ohlasu v populárních a nestárnoucích televizních komediích Marie Poledňákové JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU (1977) a JAK DOSTAT TATÍNKA DO POLEPŠOVNY (1978). Těmito jedinečnými snímky se zapsala do srdcí malých i velkých diváků jako maminka neposedného a tátychtivého Vaška v nezapomenutelném podání Tomáše Holého.

Pak se objevovala především v televizních filmech a seriálech. Po delší odmlce si ji konečně našla velká filmová role – působivě zahrála matku představenou v historickém snímku debutujícího režiséra Petra Hviždě ŘÁD (1994). Za svůj zdařilý výkon si odnesla jako nejlepší herečka ve vedlejší roli prestižní ocenění Českého lva.

Její polularita jde také ruku v ruce s prací televizní a rozhlasovou. Před televizní kamerou vytvořila dlouhý zástup princezen, hrála v desítkách inscenací, her, filmů a několika seriálů jako např.: MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNI (1984), SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE (1986) a z poslední doby zaujala jako profesorka Svobodová v úspěšném seriálu DOBRÁ ČTVRŤ (2005). V současné době také učí na konzervatoři, a navíc díky svému jemnému a kultivovanému hlasovému projevu je i jednou z našich výborných dabérek.


7.2.1948
Plzeň, Československo
Jana Preissová csfd

Případ se štěnicíŽenská na vrcholuKrásný časEx offoKouzelný šípŽivot, který ti dávámPohádka o nejšťastnějším královstvíO moudré SorfariněLidumilŘádAriadnina niťS vyloučením veřejnostiSvětýlka z blatŽivot a dílo skladatele FoltýnaTajemstvíTen lokajZávistJak Vojtěch pro princeznu do ohně skočilBerenikaBludištěPutování po Blažených ostrovechVíš jak zpívá zvonek...?Bludiště cestMilionová láskaViktor VelikýSrdíčkoZykovoviPokus o izolaci viru NVýsledek testuPozdvižení v EfesuCizí holkaKřižovatkaČarovná rybí kostičkaHodina splněných přáníHrátkyModré z nebeSmrt krále Václava IV.Čtrnácté patro, čtrnáctý rokNejhlavnější hodinky na světěŠkola hrouMěsíční tóninaŽlutý kvítekDžungle před tabulíPříběhy modrého telefonu - MaskaTriptych o láskeXenaZločin na poštěBílá kočičkaJulekŠvec Janek v pohádkové zemiJak dostat tatínka do polepšovnyZlodějská komedieJak vytrhnout velrybě stoličkuPodezřelé okolnostiPříběh lásky a ctiRose MaryHolka modrookáSkleníkJak se ševcem šili čertiMlynářka z Granady


Aktualizace osobnostního profilu Jana Preissová: 10.11. 2023 15:47