Marisa Fabbri (1927 - 2003)


Především divadelní herečka, Marisa Fabbri, se narodila 15. srpna 1927 v italské Florencii. Některé prameny uvádějí datum narození pozdější, a to 4. ledna 1931. Jedná se o jednu z nejvýraznějších hereček italského divadla ve dvacátém století.

V divadle debutuje Marisa v Shakespearově hře VEČER TŘÍKRÁLOVÝ a spolu s některými spolužáky se stává součástí samosprávné společnosti „Teatro delle Arti". V Piccolo Teatro v Miláně, pak započala její velká kariéra, zejména když se dostává do spolupráce s Giorgio Strehlerem. Přelomový je v jejím životě rok 1966, kdy se při práci v turínském televizním studiu, při natáčení pokračování oblíbeného seriálu LA NONNA DEL CORSARO NERO, setkává s autorem Paolem Modugnou. Ti dva se okamžitě zamilovali a stali se partnery na celý život.

Vlivem studentských protestů s revolučním nádechem v Itálii na konci šedesátých let je zasaženo i divadlo, a tak 19. července 1968, po 21 letech práce, Giorgio Strehler odstoupil jako umělecký ředitel Piccolo Teatro v Miláně a založil novou společnost, Gruppo Teatro e Azione, jehož členkou se stává i Marisa. K jejím vrcholům patří výkony v divadelní hře Luigi Pirandella I GIGANTI DELLA MONTAGNA, v režii Giorgio Strehlera nebo ve hře Jeana Cocteau, v režii Giancarla Cobelli, I PARENTI TERRIBILI. Nejvíce je ovšem její divadelní kariéra spjata s režisérem Lucou Ronconi (8. 3. 1933 – 21. 2. 2015). Spolupracovali ve hrách jako ORESTEA, L´UCCELLINO AZZURRO, IGNORABIMUS či TŘI SESTRY (TRE SORELLE). V devadesátých let si Marisa Fabbri vyzkoušela také divadelní režii, a to roku 1990 kdy režírovala Pucciniho MADAM BUTTERFLY a roku 1996 LA BOHEME. S divadlem zůstane spjata navždy a její herecké výkony a nezapomenutelný hlas, mají v italském divadelním světě nesmazatelnou stopu.

Významný je také její podíl na tvorbě v rádiu RAI, v období od padesátých do devadesátých let minulého století. Na televizní obrazovce debutovala roku 1959 ve filmu SPERA DI SOLE, hrála v několika televizních seriálech a roku 1984 spolupracovala s režisérem, autorem a hercem Gavino Leddou na filmu YBRIS.


15.8.1927
Firenze, Itálie
10.6.2003
Řím, Lazio, Itálie
Marisa Fabbri csfd

Astronomi, GliYbrisMilarepaKrásná ToscaNon ho tempoInibizioni del dottor Gaudenzi, vedovo, col complesso della buoanima, LeSacco a VanzettiČtyři mouchy na šedém sametuConcerto per pistola solistaL'asino d'oro: processo per fatti strani contro Lucius Apuleius cittadino romanoNebeská vilaPecora nera, LaOrlando furiosoDiario di un maestroDer Fall der vier Fliegen


Aktualizace osobnostního profilu Marisa Fabbri: 16.11. 2023 11:35