Jacques Daniel-Norman (1901 - 1978)


Tvorba francouzského režiséra Jacquese Daniel-Normana sice nikdy nepřesáhla dobový průměr, krátce před válkou i po ní ale předložil divákům dvě desítky poměrně úspěšných filmů různých žánrů. Pocházel z Lyonu a jako řada jiných režisérů začínal u novin, odkud nebyla daleká cesta k psaní filmových scénářů, jimž se začal věnovat v polovině třicátých let.

Na sklonku války našel Daniel-Norman zalíbení v kriminálním žánru; prvním takovým počinem byl úspěšný film NA ROHU VÁS ČEKÁ DOBRODRUŽSTVÍ (L'aventure est au coin de la rue, 1944), který osciloval na hranici detektivky a komedie. Značného diváckého ohlasu pak dosáhl kriminálkou NÁDRAŽNÍ ULICE 120 (120, rue de la Gare, 1946) s populární literární postavou detektiva Nestora Burmy. Toho hrál René Dary a není divu, že jej Daniel-Norman angažoval pro jeden ze svých dalších filmů kriminálního žánru (DIAMANT ZA STO SOUS – Le diamant de cent sous, 1947).

Mezitím znovu točil s Fernandelem, na přelomu 40. a 50. realizoval další dnes již zapomenuté filmy komediálního i kriminálního žánru. Svou dráhu filmového režiséra završil Daniel-Norman opět spoluprací s populárním zpěvákem, tentokrát to byl Tino Rossi (TRÁPENÍ – Tourments, 1954). I když i poslední filmy Daniel-Normana přesahovaly v kinech miliónovou návštěvnost, po tomto filmu s Tino Rossim se režisér stáhnul do ústraní. Zemřel v Paříži 5. prosince 1978 ve věku 77 let.


2.12.1901
Lyon, Francie
5.12.1978
Paříž, Île de France, Francie
Jacques Daniel-Norman csfd

Alerte au barrageTourmentsSon dernier NoëlCoeur-sur-MerDakota 308L'Ange rougeDiamant de cent sous, LeFemme que j'ai assassinée, LaSi ça peut vous faire plaisirTrois cousines, Les120, rue de la GareMonsieur Grégoire s'évadeNa rohu vás čeká dobrodružstvíNe le criez pas sur les toitsLoi du printemps, LaLe briseur de chaînesMarseille mes amoursPrince de mon coeurSi tu reviensLes nouveaux maîtresLa Belle de MontparnasseBach détectiveUne femme qui se partageUn soir de bombe


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Daniel-Norman: 11.10. 2023 16:55