Naďa Hejná (1906 - 1994)


Naďa Hejná se narodila jako Naďa Pietorová 6. října 1906 v Martině do rodiny slovenského novináře a průkopníka Miloše Pietora. Lásku k umění zdědila po rodičích, ale po absolvování martinské obchodní akademie v roce 1925 pracovala jako úřednice (1925 – 1944).

Stala se spoluzakladatelkou a herečkou martinského Slovenského komorného divadla (1944 – 1945), po krátké přestávce v letech 1945 – 1948, kdy následovala svého manžela do Prahy (kde pracoval na Ministerstvu školství a osvěty), opět po návratu na Slovensko nastoupila na divadelní scénu v Martině, do Armádního divadla Slovenského národního povstání (1948 – 1980), kde setrvala až do odchodu na odpočinek.

Hereckou kariéru začínala v pozdním věku, představovala hlavně titulní a hrdinné matky a ženy. Projevila svůj smysl pro věrně charakteristickou a realistickou drobnokresbu. Plně domýšlela u svých postav sociální a psychologické zázemí. Originální herectví (a ve své podstatě vycházející ze slovenské tradice) dokázala plně uplatnit ve všech svých polohách.

Prošla od dramatických, tragických, groteskně komediálních až po tragikomické: Matka („Matka“), Marie Lvovna („Profesor Poležajev“), Marína Havranová („Marína Havranová“), Eurydika („Antigona“), Fanka („Loupežník“), Kabanová („Bouře“), Jepančinovová („Idiot“), Alžběta Kristeková („Sonatina pro páva“) aj.


6.10.1906
Martin, Uhry, Rakousko-Uhersko
7.2.1994
Martin, Martin, Žilinský, Slovensko
Naďa Hejná csfd

Pravo na prošlojeŠtekZapomeňte na MozartaHaló, mami!Jankove hračkyOldřich a BoženaPozvanie do kraja Dobšinského povestíZločin Arthura SavilaMŕtvi učia živýchZbohom, sladké driemotyNajkrajší kvetRodinná anamnézaVták nociarNebezpečné známostiNevěsta k zulíbáníO dievčine RozprávočkePosledný vlakJako listy jednoho stromuSobáš po imeretínskyHorúci dychHĺbka ostrostiListy JulianeZem nezasľúbenáBiele vranyBíla stužka ve tvých vlasechPravdu, nič len pravduSúkromná vojnaŽenatý za živaCesta domovDesať percent nádejeDobrý deň, stará mamaKožaRužové snyIba láskaNevěsta s nejkrásnějšíma očimaPomstaPoškolákProfesor PoležajevDžbán plný ambrózieMaterinské poleOd Silvestra do troch kráľovPytačkyRoztancované kráľovstvoZelmaCena životaDžarkoviaOčovské pastorálePo toľkých rokochDomovPríbehy zo života - Dlhé blúdeniePozdná láskaVaňušinove detiŠvédska zápalkaPochodeňZločin slečny BacilpýškyÚder pod pásSmrť Pavla DuchajaŠtyri svadby na jednom pohrebeBalada o sedmi oběšenýchHoriaci muž


Aktualizace osobnostního profilu Naďa Hejná: 11.11. 2023 08:27