Marie Rosůlková (1901 - 1993)


Marie Rosůlková se narodila 17. prosince 1901 v Plzni do rodiny ševce živnostníka. Milovala herectví, ale nemohla odejít na pražskou Státní konzervatoř, protože už v Praze studoval bratr, pozdější architekt a katolický kněz Jan Rosůlek (1900 – 1990). Vystudovala proto plzeňskou dvouletou obchodní akademii a pracovala ve filiálce pražské pozemkové banky v Plzni. Už během studií a zaměstnání Marie Rosůlková pracovala nadšeně u ochotníků a brala soukromé hodiny herectví u Marie Laudové – Hořicové. Nakonec se rozhodla divadlu věnovat profesionálně a ve svých dvaceti letech se stala herečkou.

Na začátku své kariéry se v divadelních programech psala jako Mary Rosůlková. Postupně se z mladých milovnic vyvinula k velkým charakterním postavám v konverzačních hrách. Zpočátku prošla i baletem a operetou. Brzo se přehrála do postav starých, ale laskavých a hřejivě moudrých žen, nebo i do hádavých ješitných paniček a žen. Popularitu si vydobyla i svým parodickým smyslem pro humor. Nejvíce využívala svůj vysoký měkký hlas. Hrála např. „Harold a Maude“ (Maud), „Ženský zákon“ (Dora), „Lulu“ (královna Kristina), „Chroust“ (Tonička), „Noc na Karlštejně“ (Alena), „Tři dámy s pistolí“ (Heliodora), „Tartuffe“ atd.

Film se této herečce dlouho vyhýbal, i úlohy ve filmech PUDR A BENZIN (1931) a BEZDĚTNÁ (1935). Poprvé si zahrála Lídu Tomanovou v Binovcově PORUČÍKU ALEXANDRU RJEPKINOVI (1937). Až do konce 60. let si zahrála sestřenici Koníčkovou (PŘÍTELKYNĚ PANA MINISTRA), manželku (PANTÁTA BEZOUŠEK, PRŮLOM, KARIÉRA, MĚSÍC NAD ŘEKOU), majitelku tiskárny Šeborovou (GABRIELA), hosta (ŘEKA ČARUJE), sekretářku (ZAOSTŘIT, PROSÍM!), prostitutku Růženu Vašákovou (O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH), harfenistku Helenu (FANTOM MORRISVILLU) nebo ženu (SPALOVAČ MRTVOL).

Pravá herecká dráha Marie Rosůlková začala až za normalizace ve snímcích „ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU“ (vlezlá bytná Harringtonová), PETROLEJOVÉ LAMPY (maloměstská matka), 6 MEDVĚDŮ S CIBULKOU (bytná), HOLKY Z PORCELÁNU (důchodkyně Janinka), V KAŽDÉM POKOJI ŽENA (stará „Generálka“), LÉTO S KOVBOJEM (prababička), ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (Američanka Whiteová), SÓLO PRO STAROU DÁMU (Irena), JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA (matka Hořice), KONEČNÁ STANICE (bývalá herečka Sofi), ŠAŠEK A KRÁLOVNA (dvořan), dva díly „VEVERKY“ (babi Pralinka) aj.


17.12.1901
Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko
15.5.1993
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Marie Rosůlková csfd

Poslední zastávka smrtChtěla bych ten stromOtravný víkendUtopím si ho sámZpráva o jednom soubojiAť přiletí čáp, královno!Nefňukej, veverko!Veverka a kouzelná mušleZemřeš, kdy budeme chtítDámská jízdaO nejchytřejší princezněPaví pírkoŠašek a královnaHříšný VáclavMůj hříšný mužNení sirotek jako sirotekSardinky aneb Život jedné rodinkyTichá domácnostVelká filmová loupežVánoční RůženkaBarrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančilVšichni musí být v pyžamuHodina před ránemOči pro pláčPetra a PavlaPánská jízdaPřezůvky ŠtěstěnyZločin v obrazárněOdchod bez řádůPohádka o putováníZelená vlnaKonečná staniceVdova po dvou mužíchJak napálit advokátaNěco je ve vzduchuVečírek pro lichéAnglický biftek s českou oblohouHodinářova svatební cesta korálovým mořemLaterna Magika: Sněhová královnaNebožtíci na báleOd zítřka nečarujiBalíčekBáječní muži s klikouJá nechci být vílaO statečné princezně JaněSólo pro starou dámuHop - a je tu lidoopJablíčko se dokouleloTalíře nad Velkým MalíkovemUloupený smíchZítra vstanu a opařím se čajem„Já to tedy beru, šéfe...!“Léto s kovbojemMalá mořská vílaNezbedná pohádkaSlečna Meg a talíř MingŠikulkaDívka jako tyHodinky šly pěšinkama


Aktualizace osobnostního profilu Marie Rosůlková: 30.10. 2023 09:45