Jaroslava Schallerová 67 let


Jaroslava Schallerová se narodila v Praze a tam také navštěvovala základní školu. Její otec měl s herectvím zkušenosti, ale sama o této profesi v dětství neuvažovala. Chodila tehdy do baletu a na uměleckou gymnastiku, byla pohybově nadaná. Podle vlastních slov její kariéra u filmu začala nečekaně v roce 1968 prosbou kamarádky, zda by se s ní zúčastnila konkurzu na filmovou roli. Schallerová sice přišla o kamarádku, ale v konkurenci patnácti set děvčat získala hlavní roli v jednom nejoceňovanějších filmů své doby - poetickém surrealistickém snímku VALÉRIE A TÝDEN DIVŮ. Filmařům doslova učarovala svým romantickým křehkým zjevem, hlubokýma očima a pohybovým nadáním. Pouze její neškolený hlas třináctileté dívky se režisérovi nelíbil, a tak ji namluvila profesionální herečka Slávka Hozová.

Pod dojmem prostředí filmového štábu, které ji obklopovalo, si Schallerová podala přihlášku na konzervatoř, ale stalo se jí totéž, co mnoha jiným dětským filmovým hvězdám. Nebyla přijata s vysvětlením, že její projev je deformovaný filmovou zkušeností. Neúspěch přivedl Schallerovou k přesvědčení, že nedisponuje takovým talentem, aby se herectví věnovala profesionálně. Vyučila se prodavačkou a nastoupila do obchodu s obuví. Herectví považovala za atraktivní koníček a nikdy se jím neživila - hrála pouze ve svém volném čase.

Se svým budoucím manželem Petrem Poradou se seznámila na natáčení svého prvního filmu. Byl sportovním gymnastou a pracoval jako artista ve varieté. Později spolu začali chodit a v roce 1974 se vzali. V letech 1977 a 1978 se manželům narodili dva synové a s hereckou kariérou mladé maminky to začalo jít z kopce. Z důvodu mateřství musela některé role odmítnout a filmaři na ni začali zapomínat. Nikdy se nemusela o role hlásit, a tak se ani nenaučila o ně bojovat. Nepracovala na sobě a nebyla dostatečně cílevědomá na to, aby se v herecké branži prosadila poté, co přestala být mladičkou dívkou s plachým pohledem. Koncem 80. let si na ni filmaři ještě vzpomněli větší rolí v seriálu KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI, ale to už byla labutí píseň její herecké slávy.

Po roce 1989 absolvovala Kosmetický institut a spolu se svou sestrou a matkou založily rodinnou kosmetickou firmu. Později se ještě několikrát objevila krátce před kamerou při výrobě reklamy. Během své herecké dráhy natočila neuvěřitelných čtyřicet filmů, což je úctyhodné číslo, ke kterému se převážná většina profesionálních herců ani nepřiblíží. Objevovala se ve snímcích ze současnosti i v historických kostýmních filmech. Hrála hlavní i vedlejší role, i když úspěch Valérie už nikdy nezopakovala. V 70. letech byla nesporně jednou z největších hvězd českého filmu s krásným a charismatickým zjevem a některé snímky jsou při zpětném pohledu zajímavé už jen díky jejímu obsazení.


25.4.1956
Praha, Československo
Jaroslava Schallerová csfd

Uf - oni jsou tadyÚtěky domůHusopaska u studnyKačenka a ZlatovlásekKolombínaKočičí princPíseň o stromu a růžiPasáček zajícůProč nevěřit na zázrakyBěž, ať ti neutečeDo posledného dychuMalá mořská vílaRozdeleníCirkus v cirkuseDva muži hlásí příchodDvojí svět hotelu PacifikIba láskaO Nanynčiných koláčíchDlouhá cestaLidé z metraAdam a OtkaLáskaMaturita za školouTrávničkaTřicet panen a PythagorasZlá nocZnámost sestry AlenyElixíry ďáblaHomolka a tobolkaMy, ztracený holkyPůlnoční kolonaMraveništěVégre, hétfő!Égi báránySvatby pana VokaSzép lányok, ne sírjatok!Valerie a týden divůStíny včerejškaKřeček v noční košiliDie MagermilchbandeŠperkLetuškyKavárnička aneb Dlouho jsme se neviděliKavárnička dříve narozených


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslava Schallerová: 10.3. 2024 14:38