Friedrich von Ledebur (1900 - 1986)


Rakouský herec Friedrich von Ledebur odehrál přes padesát rolí ve filmu a televizi, a i když šlo jen o vedlejší úlohy, pozornost si zaslouží jeho zajímavá filmografie zahrnující řadu známých titulů poválečné kinematografie v Hollywoodu i západní Evropě. Friedrich, celým jménem Friedrich Anton Maria hrabě von Ledebur-Wicheln, pocházel z německé šlechtické rodiny, která však několik století sídlila v Českém království, ostatně jeho otec hrabě Adolf Jaromír hrabě von Ledebur-Wicheln (1870-1942) byl rodákem z Prahy.

Na jedné ze svých dobrodružných cest po Africe se seznámil s režisérem Johnem Hustonem, který jej později přivedl k filmu. Své první role odehrál krátce po roce 1945, poprvé byl ale v titulcích uveden až v dramatu THE GREAT SINNER (1949) režiséra Roberta Siodmaka, kde se objevil jako tajemník v kasinu. Častěji začal točit až koncem padesátých let, zmínku si zaslouží dvojí setkání s Yulem Brunnerem, po jehož boku hrál kapitána Barta (PIRÁT – The Buccaneer, 1958) nebo soudce (BRATŘI KARAMAZOVI – The Brothers Karamazov, 1958). Kromě toho našel v Hollywoodu uplatnění jako trenér koní pro westerny a dobrodružné filmy.

Mezitím začal pracovat také s již zmíněným Johnem Hustonem a v jeho slavném filmu BÍLÁ VELRYBA (Moby Dick, 1954) zaujal svou kreací harpunáře Queequega. V té době se Ledebur rozvedl s první manželkou a v roce 1955 se ve Vídni podruhé oženil s hraběnkou Alicí von Hoyos-Stichsenstein (*1918), doplňme, že z každého manželství měl jednoho syna. Po boku druhé manželky pak začal častěji pobývat v Evropě, což se projevilo i na jeho filmografii. Nezřídka ale znovu pracoval pro hollywoodské tvůrce, kteří točili v Evropě, takže hrál opět i pod režijním vedením Johna Hustona (FREUD – TAJNÁ VÁŠEŇ – Freud, 1962).

Ze šedesátých let můžeme Friedricha von Ledebur znát z několika filmů Roberta Siodmaka. Po boku Lexe Barkera ztvárnil postavu záhadného starce Mübareka ve filmu ŽUT (Der Schut, 1964), poté hrál starého hraběte di Rodriganda, který v souboji hájí čest svého syna (Gérard Barray) v POKLADU AZTÉKŮ (Der Schatz der Azteken, 1965). Se Siodmakem pak točil ještě dvoudílný historický film BOJ O ŘÍM (Kampf um Rom, 1968). Ve dvou historických filmech z 19. století pak dostal menší příležitost jako dvorský maršálek (MAYERLING, 1968; LUDVÍK II. – Ludwig, 1972).


3.6.1900
Nisko, Rakousko-Uhersko
25.12.1986
Linz, Oberösterreich, Rakousko
Friedrich von Ledebur csfd

Ginger a FredPokrevní příbuzníDie StandarteMzda strachuPotato FritzChytrák a dva společníciComeniusLudvík BavorskýJatka č. 5Boj o Řím: Část druháVánoční stromekAssignment KBoj o Řím: Část prvníMayerlingOedipus the KingPáv se zlatým okemModrý MaxNatale che quasi non fu, IlGiulietta a duchovéPoklad AztékůPád říše římskéŽutFreudBarabášPřídech skandáluBratři KaramazoviCrash LandingEnchanted IslandFräuleinPirátThe Roots of Heaven27. denThe Man Who Turned to StoneVoodoo IslandAlexandr VelikýBílá velrybaMoulin RougeThe Great SinnerMy Girl TisaVysněný dům pana BlandingseVěčná AmbraPochybná ženaKrálovský skandálEngadiner BilderbogenHistoires insolitesLa Demoiselle d’AvignonThe Twilight ZoneTales of the Vikings77 Sunset StripBroncoWagon TrainThe Adventures of Hiram Holliday


Aktualizace osobnostního profilu Friedrich von Ledebur: 22.3. 2024 14:44