Eva Kristínová (1928 - 2020)


Eva Kristínová se narodila 5. srpna 1928 v Trenčíně, Československo. Otec byl československým příslušníkem Štefánikových francouzských legií, později důstojníkem povstalecké armády a po únorovém komunistickém puči (1948) degradovaný na vojáka a odsouzený k dlouholetému vězení. Eva se od počátku Slovenského národního povstání v srpnu 1944, jako šestnáctiletá dívka, zúčastnila těžkých bojů ve slovenských horách.

Eva Kristínová byla též známou a uznávanou recitátorkou veršů slovenských i českých básníků. Její talent se prosadil i ve filmu a v televizních inscenacích. Filmový debut si odbyla v slovenské komedii NIE JE ADAM AKO ADAM (1956, rež. Palo Bielik). Řada následujících filmů má stále své diváky - ŠTYRIDSAT´ŠTYRI (1957, rež Palo Bielik), první slovenský TV film, válečné drama SMRT´ SA VOLÁ ENGELCHEN (1961, rež. Ivan Balada), TV film SÁM VOJAK v POLI (1964, rež. Otto Haas), RYSAVÁ JALOVICA (1970, rež. Martin Ťapák). Velmi úspěšné byly inscenace - CESTA ŽENY (1974, rež. Dušan Kodaj), PENELOPA (1977, rež. Štefan Uher), HODY (1987, rež. Andrej Lettrich).

Eva Kristínová společně se slovenským publicistou Janem Čomajem připravili k vydání knihu vzpomínek Eva Kristinová - Spomienky herečky (2008). Kniha vyšla k jejímu jubileu 80. let. Autor formou osobního vyprávění své hrdinky obsáhl jedno dramatické století Slovenska.


5.8.1928
Trenčín, Československo
14.6.2020
Bratislava, Bratislava, Bratislavský, Slovensko
Eva Kristínová csfd

Pavilón číslo 6Puto najsilnejšieV našom meste býva GulliverBez problémov...HodyTiene v rajiKamenný chodníčekPlánkaSeminárna prácaBola som z olovaEvaBičianka z dolinyFénixMojmír II.Orechový koláčPánska spoločnosťBalladynaPatálie s kamerouPosledný súd Michelangela BuonarrotihoPrelomZimozelMagduškaDve hodiny večnostiEžo VlkolinskýGábor VlkolinskýObhorelý stromOdviate cestyZbojnícky tanecŽabí ženíchŽena úspešného mužaAmerikánciDvere dokoránKrásna PramílaOrol a lastovičkaPenelopaSkratSmrť malomeštiakaAmerikánBalada o uznaníDobrý deň, pani KatarínaMário a kúzelníkSynZypa CupakŠtyria grobianiChlapské letoProfesor SonnenbruchZrnko prachuCesta ženyLucrezia BorgiaRozhodnutieTúžba sobotňajšieho večeraŠkriatokBubeníčkaCidLofterPríbehy zo života - Ozvena rokovSvadba v PlachtinciachŽiarlivosťKrompašská vzburaZlozor


Aktualizace osobnostního profilu Eva Kristínová: 19.11. 2023 16:31