Eva Poláková (1935 - 1973)


Významná slovenská herečka, bohužel předčasně zemřelá Eva Poláková, pocházela z Bratislavy, kde také vyrůstala. Za gymnaziálních studií začala hrát ve studentských divadelních souborech a tyto zkušenosti ji nakonec přivedly ke studiu herectví na divadelní fakultě VŠMU v Bratislavě, které dokončila v roce 1957. První profesionální angažmá na ni čekalo ve Státním divadle v Košicích, kde strávila dvě sezóny (1957-1959). V této době také debutovala na filmovém plátně a první nevelkou roli odehrála v historickém snímku POSLEDNÁ BOSORKA (1957).

Z její další účasti ve filmu stojí za zmínku role dcery hlavního hrdiny ve slovenském dramatu ze současnosti SKALY A ĽUDIA (1959) s řadou českých herců. Opět s českými herci se pak objevila ve filmu VŽDY MOŽNO ZAČIAŤ (1961). Výraznou hereckou kreaci židovské dívky Marty předvedla ve vysoce kvalitním válečném dramatu SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN (1963). Za svůj výkon obdržela Cenu za nejlepší herecký výkon na festivalu v americkém Los Alamos. Do dramatického období druhé světové války byl situován také film NÁMESTIE SVÄTEJ ALŽBETY (1965), kde Poláková hrála menší roli dívky Erny. Poté se Poláková věnovala hlavně divadlu, případně hrála v televizi, až po několika letech se znovu (a naposledy) objevila ve filmu, a sice v dnes již zapomenuté slovenské komedii PÁNI SA ZABÁVAJÚ (1971).

Slibnou hereckou kariéru nadané Evy Polákové ukončila předčasná smrt – zemřela v Bratislavě 26. června 1973 ve věku 38 let. Jejím manželem byl slovenský divadelní a televizní režisér Jozef Palka (1924-1982).


25.5.1935
Bratislava, Československo
26.6.1973
Bratislava, Československo
Eva Poláková csfd

OdhalenieRodina GlembayovcovTáňaDeň sa začína pred úsvitomOrchesterPrúdZabijákZbabeláMalý omylPolnočná večeraPáni sa zabávajúZojka a ValerijaMaska smrtiPochodeňPred západom slnkaRekomandoChodba smrtiHedda GablerováHra o slobodeJe Mary Duganová vinná?KarolaModerato cantabileO Ferondovi, jeho žene Emílii a opátovi svätej povestiPortrét Doriana GrayaRodáciRozhodujúci krokSuttonský duchZlostná cárovnáLauraRomán o baseRozmarMuchyObraz peklaPolnočný vlakŠtyri strany svetaAlžbeta AnglickáDom Bernardy AlbyManželstvá sa uzatvárajú v nebiMládenecká rozlúčkaNáměstí svaté AlžbětySmrt přichází v deštiZlatá pannaGranátová náramnicaSnehuliakIvanovRuže na úverSmrt si říká EngelchenKolegoviaRodina VidorovcovVždy možno začaťSkaly a ľudiaPosledná bosorkaSedem múdrych majstrovA. C. Dupin zasahujeZaprášené histórie Ema BohúňaPamätáte sa na nich? - Eva PolákováBanská Bystrica 1964Dámsky večierok


Aktualizace osobnostního profilu Eva Poláková: 21.3. 2024 18:05