Luba Skořepová (1923 - 2016)


Luba Skořepová se narodila 21. září 1923 v Náchodě. Její otec byl uznávaným majitelem pily. Její původní křestní jméno, které jí dali rodiče je Libuše, ale i oni jí přezdívali zkráceným Lubo či Ljubo. I dnes jí nikdo jinak neřekne. Své dětství trávila u babičky v Podkrkonoší, kde v přírodě začínají její první představení, která hrála sama sobě a němému okolnímu světu. V náchodské taneční škole se pilně věnovala tanci a získala zde osvědčení k tomu, že tanec může sama učit. Svými rodiči byla přísně vedena a přáli si, aby šla studovat medicínu. Jí však lákalo herectví, které si nechtěla dát vymluvit. Nakonec rodiče přislíbili, že pokud Luba odmaturuje s vyznamenáním , tak jí dovolí odejít do Prahy na konzervatoř. Největší strach měla z matematiky, ale nakonec opravdu s vyznamenáním odmaturovala, studium na gymnáziu tak úspěšně ukončila a rodičům nezbývalo nic jiného než dodržet daný slib.

Od roku 1948 získala stálé angažmá v činohře Národního divadla, kde jí bylo dopřáno mnoho krásných a vysněných rolí. Zlaté kapličce zůstala věrná dodnes. Hrála zde nádherné role, byla tehdy jedinou mladou komediální herečkou na jeho scéně. Byla často obsazována režiséry Honzlem, Nedbalem, Laurinem, Schromem, Potužilem i jinými. Kolegyní, kamarádkou a učitelkou jí byla Zdenička Baldová. Za neuvěřitelných 60 let zde vytvořila na 60 velkých i menších rolí. Sama také napsala hru Kam jste ukryla svá křídla, paní Marie (o Marii Hübnerové). Kromě kamenné scény experimentuje Luba Skořepová s komorními divadly – hraje v Divadle v Řeznické, Divadle U Valšů, v Rokoku či Ypsilonce.

Následovalo druhé manželství se spisovatelem a scenáristou Pavlem Hanušem (1928 – 1991). Do něj oba vstupovali s vědomím, že spolu děti nikdy mít nebudou. Ale moc dlouho o životě bez dětí nestihli přemýšlet. Krátce po jejich sňatku se totiž rozvedla Lubina sestra, která měla dva malé syny. Luba tehdy neváhala a po dohodě s manželem si sestru i obě děti vzala k sobě. Kluky milovala tak, jako by byli její vlastní a oni ji skutečně vnímají jako svou druhou mámu.

Své herecké nadání velmi dobře uplatnila v rozhlase, televizi a filmu a se všemi těmito médii spolupracuje i nadále. První filmovou roličku (divačka na jízdě smrti) jí nabídl režisér Vladimír Slavínský v komedii s Jaroslavem Marvanem PRÁVĚ ZAČÍNÁME (1946). Ve filmu se uchytila stejně rychle jako v divadle. Roli pekařovy ženy ztvárnila ve filmu NĚMÁ BARIKÁDA (1949) režiséra Otakara Vávry. V 50. a 60.letech se objevovala většinou ve vedlejších rolích avšak ve významných filmech jako např. ZDE JSOU LVI (1958), VYŠŠÍ PRINCIP (1960) a se známými hereckými jmény (Jana Brejchová, Petr Kostka, Karel Höger, Dana Medřická ad.).


21.9.1923
Náchod, Československo
23.12.2016
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Luba Skořepová csfd

Dešťová vílaČeský HonzaŠkodnáCesta z městaNenávistMilenec lady ChatterleyovéPtačí králHazardMalostranské humoreskyO kumburské MeluzíněPříliš hlučná samotaZapomenuté tvářeHora jménem AndělskáNesmrtelná tetaPozůstalostPragueTři poudačkyZálety koňského handlířeByli jsme to my?O hloupé havířcePrincezna SlonbidloTakmer ružový príbehBludištěFaustNaděje má hluboké dnoNěžný barbarRakovina vůleSedm bílých plášťůStačí stisknoutAmores de Kafka, LosMost pro KláruOhnivé ženy mezi námiOpožděná vraždaPůl pejskaHlava plná sluncePojďte s námi mezi bohy!Černá punčochaDobré světloPřípad ukradených vědomostíStalo se jedné neděleZebraČarodějky z Greenham CommonČarovné dědictvíO líné Nitce a prstýnku s rubínemStanTlustý pradědečekDarmošlap z Nemanic a princezna TerezkaEvo, vdej se!Kudláčkova metodaO hodném Fridolínovi a zlé JózeRohyZáhada na sobotní dopoledneBláznivé jaroDěkuju, pane profesoreNa semaforu zelenáSmrt talentovaného ševceTřeboňská pohádkaKdo chce kam...Sluníčko na houpačceČlny proti prúdu


Aktualizace osobnostního profilu Luba Skořepová: 6.3. 2024 09:14