Jarmila Smejkalová (1920 - 1994)


Jméno této české herečky není až tak známé, malinko je nespravedlivé, že se na ní zapomíná. Jako mnoho jiných českých hereček měla také Jarmila Smejkalová určitě řadu svých obdivovatelů. Měla dar jakéhosi zvláštního talentu a uměla i v malých rolích vytvořit dokonale ztvárněnou postavu.

První významnější role byla, v komedii MUŽI NESTÁRNOU (1942) a další v dramatu MLHY NA BLATECH (1943). Dále si zahrála, v úspěšném a poetickém filmu ŘEKA ČARUJE roli Lidušky (1945) po boku tehdejších slavných českých herců a hereček, Františka Hanuse, Růženy Šlemrové, Svatopluka Beneše, Jaroslava Marvana, Jindřicha Plachty a dalších. V letech 1945-1950 byla herečkou Realistického divadla Z. Nejedlého. První náročná a poměrně psychologicky složitá role jí byla dopřána ve filmu od režiséra Miroslava Cikána, role Evy Matouškové v postavě učitelky HRDINOVÉ MLČÍ (1946). Zde Jarmila Smejkalová prokázala, že herecky umí oslovit filmové diváky bez povrchnosti a omšelé líbivosti. Film tehdy ve své době zaujal diváky. Filmaři jí začali vyhledávat a nabízet jí další role. Ve filmu v roli Klárky PYTLÁKOVA SCHOVANKA ANEB ŠLECHETNÝ MILIONÁŘ (1949) uspěla.

Po válce se krátce angažovala v KSČ, ale záhy pochopila a proto ještě v roce (1951) v době politických procesů padesátých let ze strany odvážně vystoupila. Gesto na tehdejší dobu nevídané! Poté jí hodně dlouho nebyla nabídnuta hlavní či větší role. Jediným místem, kde se mohla ukázat a plně rozvinout svůj obdivuhodný herecký talent, bylo hlavně divadlo. V letech (1950-1982) účinkovala v Městských divadlech pražských. Zejména excelovala v roli Lya, DOZNÁNÍ PLUKOVNÍKA FOSTERA a dále v roli Idy Mortemari, VIKTOR ANEB DÍTKA U MOCI. Její další role ve filmu ZLÉ PONDĚLÍ (1960) nebyla velká, přesto byla kritikou oceněna za dobrý výkon. Větší roli dostala v TV filmu VAJÍČKO až v roce (1968), kde si zahrála s Natašou Gollovou v hlavní roli. V tomto roce následoval ještě další film NEJLEPŠÍ ŽENSKÁ MÉHO ŽIVOTA, kde hrála s Jiřím Sovákem a Ivou Janžurovou. Postupem času hrála jenom menší role, ale i přesto byla příjemným přínosem českého filmu.

Její poslední TV film byl Krvavá svatba (1987) kde si zahrála po boku Borise Rösnera a Věry Galatíkové. Herečka byla vdaná za režiséra a překladatele Otu Ornesta, s nímž měla syna Jiřího, též herce. Roku (2004) umírá, polozapomenutá širší filmovou veřejností tohoto času.


16.7.1920
Ostrava, Československo
15.7.1994
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jarmila Smejkalová csfd

Kinkongova smrtHořký podzim s vůní manga„Babičky dobíjejte přesně!“Kdo chce kam...O Vánocích už nechci slyšet ani slovoTrasaV Bakersvillu není hrdinaDalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čertDům Na poříčíStáří devatenáctUkradené dětstvíNepřátelé veřejnostiMadame Sans-GénePřípad Jules VerneČlověk není sámKaviár jen pro přáteleNejlepší ženská mého životaVajíčkoLidé z maringotekMary JanePerlový náhrdelníkNápadníci trůnuTáto, sežeň štěně!Znamení ohněMarianna PinedováMezi námi zlodějiStrachDva z onoho světaHoroucí srdceVyvoleníMůj přítel GajPaní KalafováSlůňataBílá sponaDokument za milión frankůMášenkaZapomenutý životZlé pondělíČeský koncertKam čert nemůžeMánesovéPřátelé na mořiTaková láskaVassa ŽeleznovováZápisky kriminalistovyObčan BrychZatoulané děloZde jsou lviŠkorpionPunťa a čtyřlístekVýstrahaPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářZnamení kotvyHrdinové mlčíŘeka čarujeJarní píseňNeviděli jste Bobíka?Mlhy na blatechMuži nestárnouVelká přehrada


Aktualizace osobnostního profilu Jarmila Smejkalová: 4.11. 2023 00:37