Joe Sawyer (1906 - 1982)


Narodil se jako Joseph Sauers a jeho předkové pocházeli z Německa, nikoli z Irska, jak se občas tradovalo. Byl prototypem drsňáka: robustní stavba těla, vyčnívající brada a drobné oči, to vše v kontrastu ke světlým vlasům a o něco výše posazenému hlasu vytvářelo nezaměnitelnou figuru. Jeho otec byl řezník a umřel, když byl Joseph ještě dítě. Každé léto tvrdě pracoval na stýcově farmě v Saskatchewanu. Časem se z rodné Kanady přesunul do Kalifornie, kde začal usilovat o kariéru herce.

Po rozvodu se vrací do Kalifornie, kde podepisuje smlouvu se studiem Metro-Goldwyn-Mayer. Debutoval v roce 1931, ještě pod svým rodným jménem. Začínal v malých rolích urostlých Irů a tvrdých chlapíků, postupně byl se stejnou lehkostí schopen ztvárnit policejního pochůzkáře i ozbrojeného kriminálníka, trenéra i fotbalového hráče, vyhazovače i parťáka s pistolí v ruce. Objevil se ve více než dvou stovkách filmů všech možných žánrů. Ve 30. a 40. letech byla jeho tvář filmovým divákům dobře známá.

Asi nejznámější role ztvárnil v psychologickém dramatu Denunciant (1935) s Victorem McLaglenem a v romantickém krimi thrilleru Zkamenělý les (1936) s Leslie Howardem, Bette Davis a Humphrey Bogartem. Objevoval se v televizních seriálech, pravidelně jako seržant Biff O‘Hara v The Adventures of Rin Tin Tin (1954); stejnou roli měl i ve filmu a rozhlase. Dále to byly seriály televize ABC jako Maverick (1957), Sugarfoot (1957), Peter Gunn (1958) a Surfside 6 (1960) nebo Bat Masterson (1958) vysílaný televizí NBC.

V roce 1937 si vzal June Golden, která byla údajně jeho životní láskou. Měli spolu pět dětí. V roce 1960 June umřela na leukémii. Po smrti ženy zanechal aktivní kariéry, opustil rodinný dům v Glendale a přestěhoval se do menších prostor v Beverly Hills. Nechal se však ještě umluvit svým kamarádem Johnem Waynem na natáčení hvězdami napěchovaného westernu Jak byl dobyt Západ (1962). Byl vášnivým čtenářem, měl rád dobré jídlo i doutník. Bavila ho auta i jachtaření. Rád také cestoval a této zálibě se po ukončení své herecké dráhy hodně věnoval.


29.8.1906
Guelph, Ontario, Kanada
21.4.1982
Ashland, Oregon, USA
Joe Sawyer csfd

Jak byl dobyt ZápadNa sever AljaškyThe Challenge of Rin Tin TinThe Kettles in the OzarksZabíjeníBotsford's BeaneryJohnny DarkRiding ShotgunTaza, Son of CochiseNávštěva z vesmíruIndian UprisingMr. Walkie TalkieNovinářský příběhRed Skies of MontanaAs You WereComin' Round the MountainThe Pride of MarylandBlondie's HeroCurtain Call at Cactus CreekOperation HayliftThe Flying MissileThe Traveling SaleswomanAnd Baby Makes ThreeDeputy MarshalKazanStagecoach KidThe Gay AmigoThe Lucky StiffTucsonTwo Knights from BrooklynCoroner CreekFighting BackFighting Father DunneHalf Past MidnightHere Comes TroubleIf You Knew SusieThe Untamed BreedBig Town After DarkChristmas EveDvojí životRoses Are RedDeadline at DawnG.I. War BridesGildaInside JobJoe Palooka, ChampThe RunaroundBrewster's MillionsHigh PoweredThe Naughty NinetiesHey, RookieMoon Over Las VegasRaiders of Ghost CitySouth of DixieThe Singing SheriffAlaska HighwayBuckskin FrontierCowboy in ManhattanHit the IceLet's Face It


Aktualizace osobnostního profilu Joe Sawyer: 7.2. 2024 14:38