Vlado Durdík st. (1924 - 1978)


Vladimír Durdík starší (někdy uváděn i jako Vlado Durdík starší) se narodil na Nový rok 1. ledna 1924 v Levicích. Po vystudování herectví na bratislavské Státní konzervatoři (1944 – 1947) se ještě jako mladý student stal členem činoherního souboru Slovenského národního divadla v Bratislavě (1945 – 1947). Poté nakrátko přestoupil do bratislavské Nové scény (1947 – 1951) a nakonec setrval až do své smrti opět na scéně Slovenského národního divadla (1951 – 1978).

Z řady desítek divadelních postav Vladimír Durdíka si uveďme například Waltera Kidda ve hře „Hlas Ameriky“, Želibora v „Knížeti Rasticovi“, Arkadije Pavloviče v dramatu „Chirurg Platon Krečet“ Alexandra Kornejčuka, Podnájemníka Ferdyščenka v „Idiotovi“ F. M. Dostojevského, Dona Ariase v „Cidovi“ Pierre Corneille, Aloise ve hře „Stříbrný jaguár“, MUDr. Hajnoše v „Meridiánu“, Porotce č. 10 ve „Dvanácti rozhněvaných mužích“ a další inscenace. Velmi rád a obětavě se věnoval i uměleckému přednesu.

Před filmové kamery Vladimíra Durdíka st. přivedli čeští filmaři. Debutoval jako kapelník v cirkuse ve filmu Františka Čápa MUZIKANT (1947) podle stejnojmenné povídky J. Š. Kubína. O rok později ho opět režisér František Čáp přizval do českého filmu jako velitele partyzánské brigády Štefánik majora Mráze v BÍLÉ TMĚ (1948) na námět Růženy Fischerové („Děti této země“).

Po dlouhých osmadvaceti letech se během sedmé dekády objevil jako gardista v dramatu podle románu Zdeňka Pluhaře JEDEN STŘÍBRNÝ (1976) režiséra Jaroslava Balíka. I když si v našich českých snímcích zahrál pouze třikrát a pod režijním vedením dvou režisérů, patří do dějin českého filmu.


1.1.1924
Levice, Československo
24.9.1978
Bratislava, Československo
Vlado Durdík st. csfd

Ežo VlkolinskýPäť dní do rozsudkuSesternica BetaZbojnícky tanecZem nezasľúbenáŽabí ženíchLouis PasteurPoslední parlamentáriPravdu, nič len pravduPreloženieVládca OidipusČierna karavánaAmerická tragédiaBalada o uznaníJeden stříbrnýNežiadúciOhnivá reťazPlukovník ChabertPrvá nadovšetkyRok v BystriciSen o Krištofovi KolumbusoviČervené vínoJeden zo siedmichNeobvyklá návštevaPosledný prípad advokáta Saint PonsaProfesor SonnenbruchPsiStrieborný jaguárVýstrely spod žltej kutneZrnko prachuDo zbrane, kuruci!Jaríkovský kostolLucrezia BorgiaRudienkaVšedný príbehBubeníčkaDesatinka cituMalomocenstvoOperácia Ďaleký skokPrípad DanielDeň sa začína pred úsvitomKým kohút nezaspievaLofterPríbehy zo života - CestaRosa na tráveUž dávno takVečne mladá históriaČervené vínoCesta zarúbanáHájnikova ženaMŕtve dušeTaký obyčajný deňFalošný NeroPred západom slnkaPrvý bojHrdá to pieseňPštrosí večierokDom uprostred nebaHodinky s vodotryskomKnieža liptovské


Aktualizace osobnostního profilu Vlado Durdík st.: 9.3. 2024 17:42