Jiřina Štěpničková (1912 - 1985)


Jiřina Štěpničková se narodila 3. dubna 1912 v Praze do měšťanské rodiny mistra ve vozovně. Už od dětství projevovala velký zájem o sport, návštěvu biografů a divadlo. Na měšťance ji učil pozdější režisér Jindřich Honzl, u něhož hrála pod matčiným jménem Jiřina Papežová v avantgardních představeních v Osvobozeném divadle (1928 – 1930). Tajně odešla na hudební oddělení pražské Státní konzervatoře, ale byla přijata na dramatický obor, který absolvovala roku 1930. Díky svému talentu byla ještě jako konzervatoristka přijata do činohry pražského Národního divadla (1930 – 1936).

Po deseti letech byla propuštěna a v roce 1969 soudně i společensky rehabilitována. Po návratu z vězení se vrátila i na jevištní prkna v kladenském Městském divadle (1961 – 1962) a v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1962 – 1985), kde hrála do své smrti.

Jiřina Štěpničková byla zpočátku herečkou lyrických a temperamentních dívek, z nichž se vyvinuly cílevědomé mladé ženy v náročných tragických a lyricko – komediálních hrách. Po delší nedobrovolné přestávce se přehrála do postav starých charakterních žen. Léta vězení neměli na její herectví větší vliv a v 60. a 70. letech zažívala vskutku herecký comeback. Všechny své role vytvářela s propracovanými gesty, citovým fondem a niternými pohnutky. Předvedla se např. v inscenacích „Strakonický dudák“, „Stavitel Solness“, „Lucerna“, „Král Ubu“, „Panna Orleánská“, „Maryša“, „Rodinný portér z roku 1956“, „Pygmalión“, „Marjánka, matka pluku“, „Morálka paní Dulské“, „Zkrocení zlé ženy“ nebo „Jak se vám líbí“.

K filmu se poprvé dostala díky úlohám Anči v Longenově komedii MILÁČEK PLUKU (1931) a Emilky v Innemannově komedii MUŽI V OFFSIDU (1931). Následně chvíli na film zanevřela a odmítla filmovat pod záminkou špatného zraku. Nadabovala pouze Hedy Kieslerovou v EXTÁSI (1932).


3.4.1912
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
5.9.1985
Praha, Československo
Jiřina Štěpničková csfd

PastHazardKomediantKonec zázrakuDiplomatKonečná staniceVůně domovaStarožitníkův krámVzorná tchyněNebožtíci na báleTři na lavičcePětina průměrného životaVšichni proti všemO třech bratříchZákon starého mužeKlec pro dva slavíkyČtrnáctý v řaděBláznova smrtHra, kterou nikdo nepískalChlap pravdu uneseMášenkaŘemeslo urozenýchMordová roklePěnička a ParaplíčkoHvězdaKladivo na čarodějniceObžalovanáSkřivánci na nitiO Honzovi a princezně FélinceDobrý člověk ještě žijeLidé z maringotekČertouská poudačkaZločin v dívčí školeZtroskotání lodi KapermeulenNebezpečný člověkZapomenutý čertNeschovávejte se, když pršíTransport z rájeKohout plaší smrtSlepice a kostelníkLétoVarúj...!Děvčica z BeskydPočestné paní pardubickéSobotaTanečniceŠťastnou cestuBarbora HlavsováKníže VáclavJan CimburaPreludiumBabičkaMuzikantská LiduškaMořská pannaMuž z neznámaTeď zas myBoží mlýnyBoží mlýny (německá verze)Co se šeptáLidé pod horami (německá verze)


Aktualizace osobnostního profilu Jiřina Štěpničková: 31.10. 2023 13:22