Stanislav Fišer (1931 - 2022)


Stanislav Fišer se narodil v roce 1931 v Hořicích v Podkrkonoší jako nemanželské dítě herečky kočovné divadelní společnosti a starožitníka z Vysokého Mýta. V Poděbradech vychodil obecnou školu a začal hrát ochotnické divadlo. Po válce se stal hereckým profesionálem, když jako elév nastoupil do Pražského divadla pro mládež paní Míly Melanové. Po jeho zrušení si našel angažmá v Divadle na Vinohradech, Divadle Jiřího Wolkera a v divadle E. F. Buriana D34.

V malých filmových rolích se začal objevovat už velice záhy. Jeho prvním snímkem bylo psychologické drama AŽ SE VRÁTÍŠ z roku 1947, kde se mihl jako kluk postávající u auta. Od té doby dostával menší i větší chlapecké role ve filmech různých žánrů, např. KŘÍŽOVÁ TROJKA, ČERVENÁ JEŠTĚRKA, ROČNÍK 21 nebo RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍSKY. Postupně se propracoval k rolím dospělých mužů nejrůznějšího charakteru a povolání. Měl široký rejstřík, zvládal jak dramatické tak komediální postavy. V hlavních rolích se objevoval jen výjimečně, k těm větším patří například řadový voják Václav ze zfilmované povídky Aloise Jiráska ZTRACENCI. Režiséři Fišera využívali nejčastěji ke ztvárnění zajímavých figurek z podsvětí, slabošských nebo intrikánských typů. Zahrál si např. v seriálu HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA nebo PAN TAU, ve filmech SMRT ČERNÉHO KRÁLE, PĚNIČKA A PARAPLÍČKO či DRAHÉ TETY A JÁ.

Mimořádný kus práce odvedl Fišer na poli dabingu, patřil mezi deset nejobsazovanějších dabérů u nás. Jeho hlasem mluvil např. Pierre Brice v roli indiánského náčelníka Vinnetoua z cyklu dobrodružných filmů na motivy knih Karla Maye. Svůj hlas propůjčil také Peteru Sellersovi, ale i animovanému Asterixovi ve filmu ASTERIX A PŘEKVAPENÍ PRO CÉSARA. Za celoživotní mistrovství v této oblasti získal cenu Františka Filipovského. Ve zralém věku se začal věnovat i výtvarnému umění, svým stylem se řadí mezi naivisty. Po několikaletém boji se zákeřnou nemocí se vrátil před kameru jako němý pan Lang v seriálu VELMI KŘEHKÉ VZTAHY. Jeho portrét je zachycen v knize Nekončící potlesk aneb Galerie nezapomenutelných.


14.12.1931
Hořice, Československo
11.6.2022
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Stanislav Fišer csfd

Rudý kapitánŠkolní výletSantiniho jazykHodinu nevíš...PamětniceBrouk v hlavěAndělská tvářKarlínská baladaNávštěva staré dámyZ pekla štěstíNesmrtelná tetaLorna a TedSvědkyněZálety koňského handlířeRadostný život posmrtnýDivoká sviněBalónová pohádkaDva na koni, jeden na osluBerete se dobrovolně?O chamtivém strašidlePodfukPřípad PlatfusŠach mat !Byt je vykraden, maminkoNejdelší návratNoc smaragdového měsíceVe služběDva útržky ze života mužeTři mušketýřiŠťastný domovNejhlavnější hodinky na světěPošťácká pohádkaVojáček a dračí princeznaChodím a hvízdám siDobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z YorkuO stříbrném a zlatém vajíčkuUbohý pan KufaltV týlu nepříteleNoční expresBílá kočičkaHastrmanská povídačkaO hruškách ušatkách a jablíčku parohátkuPoprask na silnici E 4Velká policejní pohádkaBalíčekDomácí strava je domácí stravaKdyž kluci drží basuTangoBratránek z BatávieMoje sestra je cvokO třech bratříchOdysseus a hvězdyPaleta láskyParta hicTatínekDobrodruh a kavalírDrahé tety a jáHvězda padá vzhůruPetr pátrá s námiTři nevinní


Aktualizace osobnostního profilu Stanislav Fišer: 25.2. 2024 08:34