Jiřina Švorcová (1928 - 2011)


Jiřina Švorcová se narodila 25. května 1928 v Kociánovicích u Hradce Králové do rodiny stavebního dělníka a rolníka (matka vedla hostinec). Po otcově smrti se rodina odstěhovala do Prahy. Studovala na učitelském ústavu, ale po vzoru bratra, herce Václava Švorce (*1919), se přihlásila na pražskou Státní konzervatoř. Konzervatoř se přejmenovala na DAMU, po jejímž absolvování (1950) a po krátkém intermezzu na oblastní scéně v Hradci Králové (1950 – 1951), se na dlouhých čtyřicet let stala členkou pražského Divadla na Vinohradech (1951 – 1990), z něhož odešla po nastalé demokracii na odpočinek.

Bohužel dramatický talent této herečky film nedokázal plně zúročit. Sehrála v něm střední, několikrát i titulní, postavy ve velkých časových rozestupech. Poprvé si zahrála Helenku Machovcovou v dramatu Karla Steklého TEMNO (1950).

Z dalších hereckých příležitostí si připomeňme uvědomělou traktoristku Vlastu Tomešovou (CESTA KE ŠTĚSTÍ), údernici Marii (NAD NÁMI SVÍTÁ), dceru a dělnici Toničku (PŘICHÁZEJÍ Z TMY), tragicky usmrcenou prodavačku Marii Rysovou (KRÁL ŠUMAVY), ženu Jiřinu (VSTUP ZAKÁZÁN), Sašu Turnovskou (ZLÉ PONDĚLÍ), lékařku Marii (SMYK), podporučici VB Terezu Machátovou (TEREZA), Jelínkovu (Ilja Prachař) ženu (REPORTÁŽ PSANÁ NA OPRÁTCE), zemědělskou instruktorku Magdu Muzikářovou (POUTA), titulní spisovatelku Boženu Němcovou (HOROUCÍ SRDCE), prodavačku Zdenu (film FAMU INVENTURA), inženýrku Jostovou (ČLOVĚK NENÍ SÁM), Karlu (JAKOU BARVU MÁ LÁSKA) či paní Cyrilovou (PUTOVÁNÍ JANA AMOSE).

Tím její filmografie definitivně ustala. Více možností herecké práce nalezla Jiřina Švorcová v rozhlase („Jak se máte Vondrovi?“, „Idiot“, „Jak se zpívá v Poddubí“, „Nebe nad hlavou“, „Ljubov Jarová“, „Dobrá píseň“, „Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec“, „Oidipus vladař“, „Nebožtík Nasredin“, „Ze života hmyzu“ aj.), při uměleckém přednesu (ve Viole a v pořadu NEDĚLNÍ CHVILKA POEZIE), jako spíkr dokumentárních filmů (VÁCLAV RABAS, CESTOU K OBJEVŮM aj.), v dabingu (například VYLVYSLANKYNĚ) a na audio nosičích.


25.5.1928
Kociánovice, Hradec Králové, Československo
8.8.2011
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiřina Švorcová csfd

Než poznáš první úsměvPříhody lišky BystrouškyJen ty a jáPoslední létoKněžna LibušeVelká filmová loupežDům bez kouzelPanská 8Anynka a čertBalada z KarlínaPřevozníkPutování Jana AmosePaní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdceMatkaPoslední koncertKremelský orlojPrvní žena královstvíJakou barvu má láskaOkno ještě svítíCo dělatZrození hvězdyJeden za všechnyLegenda o láscePramenyVyznáníČlověk není sámSlunečniceHoroucí srdceO korunu a láskuBratři JeršovovéOtázka a vykřičník - WestgermaniaPoutaReportáž psaná na oprátceTerezaTržiště senzacíFučíkNeprovdaná paní RositaObčan BrychPůlnoční hostSmykZlé pondělíKrál ŠumavyRadúz a MahulenaVstup zakázánKamenný hostKníže BruncvíkPíseň o ČapajevuBezejmenná hvězdaIntermezzoFučíkDobrá píseňHadrián z ŘímsůPřicházejí z tmyNad námi svítáCesta ke štěstíTemnoRoky prelomu


Aktualizace osobnostního profilu Jiřina Švorcová: 9.11. 2023 00:22