Libuše Švormová 88 let


Libuše Švormová vystudovala UMPRUM, poté nastoupila na DAMU, kterou absolvovala v roce 1959. Její herecká kariéra začala v divadle v Pardubicích, od roku 1961 pak byla více než třicet let členkou hereckého souboru Městských divadel pražských, dnes hraje pohostinsky v zájezdových představeních. Vynikla v divadelních hrách Jean a já, Kupec benátský, Bláznivá ze Chaillot, Lavička a v mnoha dalších.

Libuše Švormová účinkovala také v rozhlase, neméně významné je její působení v dabingu. Zde je nutno připomenout legendární ságu o markýze Angelice ze 60. let, jíž Švormová svým hlasem dodala neopakovatelný půvab. V roce 2005 získala Libuše Švormová Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. V současnosti je také členkou Herecké asociace a pracuje pro Nadaci Život umělce.

Jejím dlouholetým životním partnerem byl spisovatel Jan Otčenášek (1924-1979), který byl mj. autorem řady scénářů k filmům a seriálům, v nichž Švormová hrála. V roce 1982 se pak provdala za Jana Pateru.


23.8.1935
Praha, Československo
Libuše Švormová csfd

Jak básníci čekají na zázrakŠkolní výletTchyně a uzenýHodinu nevíš...PamětniceMuž a stínNeděleMuž, který vycházel z hrobuČeský RobinsonMuž s duchemČas jeřabinMalostranské humoreskyDva z násOsudné dveřeJak chytit krokodýlaJasnovidcem proti své vůliZabijáciTrezorMost pro KláruO nejchytřejší princezněOdysseaUloupené dětstvíJako jedJamambaSkalpel, prosímTchyněZátahPod nohama nebeČtrnácté patro, čtrnáctý rokKočkaMilostný poločasO Vánocích už nechci slyšet ani slovoPozor, vizita!Prstýnek ze zlata kočičíhoZrození domovaNezralé malinyVzorná tchyněJak rodí chlapKam nikdo nesmíLásky mezi kapkami deštěPostavení mimo hruZastřený barevný světAdéla ještě nevečeřelaBalíčekMiluji TěV pozdním deštiZačátkem září se dalo do deštěJak se budí princeznyKlukovinaPadavkaPřikázaný směr jízdyTichý Američan v PrazeBouřlivé vínoLéto s kovbojemMozartovské miniaturyPaleta láskySmrt mouchy„Marečku, podejte mi pero!“Recepty doktora KudrnyEgyptologové


Aktualizace osobnostního profilu Libuše Švormová: 5.11. 2023 14:35