Alberta Watson (1955 - 2015)


Celým jménem Faith Susan Alberta Watson se narodila v kanadském Torontu. Vyrůstala zde spolu s matkou Grace, která pracovala jako dělnice v továrně, a s nevlastním bratrem. Její otec Albert opustil rodinu, když byla Alberta ještě v plenkách a herečka se s ním nikdy nesetkala. Kromě bratra měla Alberta ještě tři další nevlastní sourozence, kteří žili s jejími prarodiči. Již jako dospívající dívka začala v 15 letech vystupovat s místní divadelní skupinou Fog. Její matka zemřela na Hodgkinovu chorobu, když bylo Albertě 19 let.

Po svém návratu na východní pobřeží USA dostala Watsonová příležitost v nízkorozpočtovém nezávislém filmu režiséra Davida O. Russella SPANKING THE MONKEY (1994). Tento film získal na filmovém festivalu v Sundace cenu diváků, několik Independent Spirit Awards a Watsonová desítky výborných recenzí pějících ódy na její herecký výkon v roli depsresivní, drogově závislé matky Susan Aibelliové, která má poměr se svým vlastním synem, kterého ztvárnil herec Jeremy Davies (ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA). V následujcím roce si Alberta střihla roli Lauren Murphyové, matky dospívajícího počítačového génia (Jonny Lee Miller) v akčním thrilleru NEBEPEČNÁ SÍŤ a poté manželku Johna Gottiho ve filmu GOTTI, nominovaném na cenu Emmy. Watsonová se poté vrátia do Toronta a pokračovala v hledání zajímavých rolí v nezávislých filmech. Toto hledání ji svedlo dohromady s režisérkou Colleen Murphyovou a výsledkem byl film SHOEMAKER z roku 1996. Ačkoli se tento snímek v Americe příliš neproslavil, vystoupení Watsonové v něm nezůstalo bez ohlasu, naopak. Přineslo jí druhou nominaci na cenu Genie, tentokrát pro nejlepší herečku v hlavní roli.

Následujícího roku získala Alberta výborné kritické ohlasy na nezávislý film Atoma Egoyana SALDKÉ ZÍTŘKY (1997), kde Alberta ztvárnila Risu, matku syna, který zahynul při tragické nehodě. Film, ve kterém účinkoval napříkald i Ian Holm nebo Sarah Polley, získal Velkou cenu poroty na filmovém festivalu v Cannes a byl na dobré cestě získat Oscara a nominaci na Genie. V roce 1999 se podílela na filmu THE LIFE BEFORE THIS, ve kterém si společně s ní zahrál Stepen Rea, Sarah Polley a Catherine O´Hara. V témže roce se objevila také v thrilleru THE GIRL NEXT DOOR.

V roce 2001 přišel film DRSNÁ ŠKOLA, kde si zahrála společně s Melanií Griffith a Dominique Swain. V tomtéž roce dokončila také film HEDWIG A ANGRY INCH. O rok později si zahrála v dramatu SPOLUVINA, ve kterém ztvárnila sestru Mecedes Ruehlové. V tomtéž roce si zahrála také ve filmu THE WILD DOGS, ve kterém hraje ženu bohatého ambasadora, která se snaží pomáhat handicapovaným dětem, nebo v akčním krimi dramatu IRISH EYES, což je příběh dvou bratrů z chudé irské rodiny.


6.3.1955
Toronto, Ontario, Kanada
21.3.2015
Toronto, Ontario, Kanada
Alberta Watson csfd

HelenGrowing OpKomplicA Lobster TaleDaleko od níObčan DuaneChoice: The Henry Morgentaler StoryMilionová vraždaMy Brother's KeeperPokrevní mstaPrinc a jáZtracený domovChoiceThe RisenKainovo pronásledování: TvářSpoluvinaWild Dogs, TheDespotaDrsná školaHedwig a Angry InchKainovo pronásledování: PřísahaThe Art of WooDeeplyDesireThe Girl Next DoorThe Life Before ThisSémě pochybnostiSladké zítřkyGiant MineMafiánShoemakerSweet Angel MineNebezpečná síťÚnos dítěteDokonalé spiknutíSpanking the MonkeyRelentless: Mind of a KillerZebří hlavaHitman 3: LikvidátorDestiny to OrderRed Earth, White EarthShannon's DealPohled do bělmaSmekněte, pánovéMurder in SpaceBest RevengePevnostVojákBlack MirrorDirty TricksOverkill: Skrz peklo do skutečnostiPassengersVálečné nevěstyStone Cold DeadIn Praise of Older WomenPower PlayNikita


Aktualizace osobnostního profilu Alberta Watson: 2.11. 2023 22:04