Marie Kyselková (1935 - 2019)


Slyším šustot jejích šatů, a ty kroky mají v sobě něco známého, tak milá, krásná a něžná. Kdo by neznal jednu z nejznámějších filmových pohádek vánočních programů všech českých televizních stanic PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU (1959). Ano, to je Marie Kyselková v roli nezapomenutelné Lady princezny v myším kožíšku. Narodila se v Brně roku 1935. Původně se chtěla stát zdravotní sestrou. Na základě své představy vystudovala v Brně zdravotní školu, ale již během studia navštěvovala taneční podniky, kde zpívala a tančila.

V době natáčení měla už známost s Petrem Haničincem, se kterým čekala prvního syna Ondřeje, Petr se posléze stal i jejím manželem. Svého muže velice milovala, takže jí ani princ Radovan vlastně neokouzlil, jak se často u filmu stává. Josef Zíma se přiznal, že se mu Marie moc líbila, ale byl krátce ženatý, tak vše zůstalo v rovině přátelského vztahu.

Po úspěchu této pohádky dostávala řadu nabídek k natáčení. Dala přednost především výchově malého syna Ondřeje a vztahu manželskému. Prožívala hezké období svého života. Přikládala tomu větší význam než kariéře. Manželství se bohužel nezdařilo tak jak si představovala. Po rozvodu se provdala znovu za obdobného muže typem odpovídající Haničincovi. V tomto manželství se jí narodily dvě dcery. Tak se stala ženou plně vytíženou výchovou dětí a domácností. Občas si přivydělávala různými domácími pracemi pro podniky. Prakticky až do důchodu.

Protože pociťovala trošku samotu a chuť být v životě ještě platná, rozhodla se pro částečné zaměstnání, jako vrátná na strahovských vysokoškolských kolejích v Praze, kde pracuje již víc než deset let a kontakt s mladou generací si jenom pochvaluje. Protože studenti vědí, že se jedná o představitelku princezny Lady, rádi si s ní zavzpomínají na její filmovou pohádku.


20.8.1935
Brno, Československo
21.1.2019
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Marie Kyselková csfd

Když nastaly deštěProti všemV tento čas vánočníPrincezna se zlatou hvězdouTouhaBombaVětrná horaPříběhy slavných


Aktualizace osobnostního profilu Marie Kyselková: 22.11. 2023 11:51