Bob Balaban 78 let


Robert Elmer "Bob" Balaban je americký herec, režisér a spisovateľ, narodený v Chicagu do rodiny Eleanor a Elmera Balabanových. Otec Elmer bol priekopník káblovej televízie a s jeho strýkom založili známe divadlo Theatre Circuit a reťazec ďalších malých divadiel v Chicagu a jeho okolí. Elmer Balaban a jeho brat Harry založili i filmové štúdiá H & E Balaban Corporation v Chicagu. Bobov ďalší strýko, Barney Balaban, sa stal prezidentom Paramount Pictures. Z toho jasne vyplýva, že Bob a hranie mali k sebe blízko už od malička.

Neskôr sa objavil i vo filmovej verzii známej knihy Josepha Hellera Hlava XXII (Catch XXII) kde si zahral s Alanom Arkinom. Jeho azda najznámejším filmom sú Spielbergove Blízke stretnutia tretieho druhu (Close Encounters of the Third Kind).

Na sklonku 70. a 80. rokov bolo tohto herca možné vidieť vo viacerých filmoch ako napríklad Bez zlého úmyslu (Absence of Malice) v réžii Sydney Pollacka, či v pokračovaní Kubrickovho veľdiela 2010: Rok prvého kontaktu (2010) s Royom Schneiderom v réžií Petra Hyamsa.

Spolupracoval i na ďalších filmoch ako napríklad Alice v réžii Woody Allena v hlavnej úlohe s Miou Farrow, vo filme Jodie Foster Človíček Tate (Little Man Tate), či Tima Robbinsa s názvom Bob Roberts. Z tých významnejších filmov, v ktorých sa Bob so svojou charakteristickou tvárou objavil, sú napríklad Majestic v réžii Franka Darabonta v hlavnej úlohe s Jimom Carreym, Jakub klamár (Jakob the Liar) s Robinom Williamsom, alebo Mexičan (The Maxican) s Bradom Pittom a Juliou Roberts v réžii Gore Verbinskeho. Taktiež i Svet duchov (Ghost World) Terry Zwigoffa so Scarlett Johansson a Stevom Buscemim, Gosford Park v réžii Roberta Altmana s Michaelom Gambonom a Maggie Smith, v akčnej komédií s Jackie Chanom Tuxedo, alebo i v oscarovom životopisnom filme Capote s Philipom Seymour Hoffmanom.


16.8.1945
Chicago, Illinois, USA
Bob Balaban csfd

80 for BradyAsteroid CityLandlockedFrancouzská depeše Liberty, Kansas Evening SunPsí ostrovI Am the Pretty Thing That Lives in the HouseMascotsGrandhotel BudapešťPamátkářiMuhammad Ali: Největší soubojStárnoucí gigoloAž vyjde měsícPříšerka v PařížiTenký ledKvíleníRageNové sčítání hlasůDedicationKněz je poděsKoření životaNominace na OscaraŽena ve voděCapoteNevěřte mužůmGerald L'Ecuyer: A Filmmaker's JourneyMarie a BruceVichřiceTuxedoGosford ParkMajesticMexičanPlán BPřízračný světNejlepší showCena za životJakub lhářKolébka ve větruNatural SelectionTři do tangaGiving Up the GhostHlídači časuThe Definite MaybeConversation with the BeastNoční šichtaRumové pralinkyČekání na GuffmanaDobrodruzi z velkoměsta II: Legenda o Curlyho zlatěHamouniAmos & AndrewPoslíčekBob RobertsUnnatural PursuitsČlovíček TateJakou tvář má strachSmrtící ránaInvisible ThreadKonec trati2010: Druhá vesmírná odysea


Aktualizace osobnostního profilu Bob Balaban: 7.3. 2024 23:18