Raymond Bussières (1907 - 1982)


Raymond Bussières nepocházel z Paříže, přesto nejčastěji hrál typické Pařížany, i rolím darebáků dokázal dodat sympatický charakter a po několik dekád patřil k oblíbeným představitelům vedlejších postav, na svém kontě má bezmála 180 filmových a televizních rolí. Narodil se v Ivry-la-Bataille v Normandii, jeho otec byl učitelem, matka provozovala malý obchod. Raymond toužil po dráze lékaře, na studia ale rodina neměla dostatek peněz, takže po střední škole začal pracovat jako typograf v tiskárně.

Během války se v divadle Théâtre de l’Oeuvre seznámil s herečkou Annette Poivre (1917-1988), která se v roce 1945 stala jeho manželkou, za svou přijal Raymond Bussières i Annettinu dceru z prvního manželství Sophii (později se jako Sophie Sel prosadila taktéž v herecké profesi). I když se v Bussièresově filmografii 40. a 50. let vyjímá několik výrazných uměleckých počinů (BRÁNY NOCI – Les portes de la nuit, 1946; NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ – Quai des Orfèvres, 1947; SPRAVEDLNOSTI JE UČINĚNO ZADOST – Justice est faite, 1952), jeho doménou se stal komediální žánr a například ve spolupráci s Robertem Dhérym natočil velmi úspěšný film POTŘEŠTĚNEC (Branquignol, 1949).

Počátkem padesátých let narostla popularita manželské dvojice Raymond Bussières – Annette Poivre a producenti jim nestíhali nabízet hlavní role. Ústřední dvojici spolu vytvořili v několika komerčních trhácích té doby (PIRÁTI Z BULOŇSKÉHO LESÍKA – Les corsaires du Bois de Boulogne, 1953; RODINNÝ PŘÍTEL – L’ami de famille, 1956), připomeňme alespoň filmy známé i u nás, což byl například POPRASK V KABARETU (Ah! Les belles bacchantes, 1954). Tady hráli s Louisem de Funèsem, s nímž se před kamerou tehdy ostatně potkávali častěji, za zmínku stojí i český film Alfreda Radoka DĚDEČEK AUTOMOBIL (1956). Nabídky k natáčení přicházely také z Itálie, příležitostně i z Německa, znovu jej ke spolupráci zvali i významní režiséři umělecky hodnotných filmů, což byl případ René Claira a jeho mezinárodně oceněné ŠEŘÍKOVÉ BRÁNY (Porte de Lilas, 1957). V několika případech měl Bussières na filmech i scénáristický podíl, jestliže byl ale zároveň hercem, scénáristou i producentem, dosáhl jen průměrného úspěchu (NÁBŘEŽÍ ÚSVITU – Quai du Point-du-jour, 1960).

Filmová kariéra a značné pracovní vytížení Raymonda Bussièrese se dostaly do útlumu v šedesátých letech, tehdy ale začal často účinkovat v televizi, znovu ale v menších rolích sekundoval největším hvězdám jako byli J. P. Belmondo (HO!, 1968) nebo Louis de Funès (KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO – L’aile ou la cuisse, 1976), další vedlejší role mu nabízeli i významní tvůrci komediálního žánru ve filmech kdysi velmi úspěšných, u nás ovšem neznámých (NENAPRAVITELNÍ – Les Sous doués, 1980). Nutno dodat, že v 60. a 70. letech hrál častěji také v divadle, celý život se také aktivně angažoval v hereckých odborech.


3.11.1907
Ivry-la-Bataille, Francie
29.4.1982
Paříž, Île de France, Francie
Raymond Bussières csfd

Bourrier, LeInvitation au voyagePorca vaccaMystère de Saint-Chorlu, LeNeigeNon-LieuT'es grand et puis t'oubliesKrál a ptákMathieu, Gaston, PelucheMont-OriolNenapravitelníOasis, L'Dernier mélodrame, LeMouton noir, LeSubversionBarikáda úsvituEn l'autre bordParadis des riches, LePeníze těch druhýchÚtěkDrôles de zèbresGangRossel et la commune de ParisDracula  a synJonášKřidýlko nebo stehýnkoNuit d'orCo je moc, to je mocEsprits de famillePluie sur la dune, LaSoupe froide, LaSérieux comme le plaisirTous les jours de la vieVie de plaisance, LaArrivano Joe e MargheritoGross ParisNuits rougesPort, LeAltra faccia del padrino, L'Dio, sei proprio un padreterno!Noctambule, LeBoccaccioMuž, který přestal kouřitWest ti va stretto, amico ... è arrivato Alleluja, IlMacédoineStanza 17-17 palazzo delle tasse, ufficio imposteI quattro pistoleri di Santa TrinitàHo!La Malédiction de BelphégorTroppo per vivere... poco per morireUp from the BeachDo toho, do toho!La Belle ArabelleLa bonne soupePaříž, když to hoříThéâtre de la jeunesse: Méliès, le magicien de Montreuil-Sous-Bois, LeLa Dernière PorteCopacabana PalaceFilles de La Rochelle, LesČtyři pravdy


Aktualizace osobnostního profilu Raymond Bussières: 3.11. 2023 14:16