Maurice Garrel (1923 - 2011)


Francouzský herec Maurice Garrel se ve své kariéře věnoval hlavně divadlu, má na svém kontě ale i desítky vedlejších rolí před kamerou a spolupracoval s nejvýznamnějšími režiséry. Narodil se ve vesnici Saint-Gervais v jižní Francii, v době dospívání přesídlil do Paříže a studoval herectví u věhlasných pedagogů Charlese Dullina a Tani Balachové. S profesionálním divadelním herectvím začal v roce 1947, větší role začal dostávat až počátkem padesátých let, kdy vystupoval na prestižních pařížských scénách, spolupracoval mimo jiné se slavným režisérem Jeanem Vilarem.

Nezanedbával ani divadlo, zajímavé příležitosti dostal ve hrách moderních autorů (B. Brecht, E. Ionesco, H. Pinter), často se ale objevoval ale i ve francouzské nebo ruské klasice (A. P. Čechov). Vrcholem jeho dráhy na jevišti byla osmdesátá léta, kdy po nějaký čas pohostinsky vystupoval v Comédie Française (1983-1985). Tady hrál například v Schillerově Marii Stuartovně, s úspěchem několikrát prezentoval své herectví i na legendárním festivalu v Avignonu, koncem osmdesátých let byl hvězdou divadla Théâtre national ve Štrasburku.

Z další spolupráce s filmem připomeňme nabídky od Claude Leloucha (EDITH A MARCEL, 1983) nebo Claude Sauteta (SRDCE V ZIMĚ – Un coeur en hiver, 1992), velké herecké příležitosti dostal i od svého syna, dnes významného režiséra Philippa Garrela (*1948). Od sedmdesátých let často točil také v televizi, kde se objevil v řadě historických inscenací a seriálů. V devadesátých letech triumfoval znovu na jevišti, v letech 1992 a 1994 byl dvakrát nominován na prestižní Molièrovu cenu. Podobný úspěch na něj čekal i ve filmu, za vedlejší roli získal v roce 1991 nominaci na Cézara (DISKRÉTNÍ – La discrète, 1990). Druhou nominaci mu vynesla jedna z posledních filmových rolí v dramatu KRÁLOVÉ A KRÁLOVNA (Rois et reine, 2005).

Maurice Garrel zemřel v Paříži 4. června 2011 ve věku 88 let. Byl dvakrát ženatý, z prvního manželství pochází již zmíněný syn Philippe Garrel (*1948), který má jako osobitý režisér na svém kontě již několik prestižních cen. V umělecké dráze pokračují i Philippovy děti, syn Louis Garrel (*1983) a dcera Esther Garrel (*1991), kteří se věnují herectví.


24.2.1923
Saint-Servais, Francie
4.6.2011
Paříž, Île de France, Francie
Maurice Garrel csfd

Un été brûlantKomisař Adamsberg - Muž narubyHerečkyCall me AgostinoLe PassagerPravidelní milenciKrálové a královnaJeho bratrMes enfants ne sont pas comme les autresRencontre avec le dragonTotal KheopsÉtrangèreDivoká nevinnostFatmaL'Origine du mondeMémoires en fuiteRue OberkampfInséparablesAlors voilà,ArtemisiaLe Rouge et le noirLe coeur fantômeSrdce v ziměStínZwischensaisonA Star for TwoBleu marineLa DiscrèteUn cane scioltoLes baisers de secoursA Soldier's TaleL'Enfant fusilléLa digueRebeloteVládci světlaEdith a MarcelLa chambreLiberté, la nuitIl n'y a plus d'innocentsLes prédateursUn matin rougeUne voix la nuitL'homme de HambourgLe Grand paysage d'Alexis DroevenMerry-Go-RoundSept hommes en enferOsudná pomstaDer Handkuß - Ein Märchen aus der SchweizStaline-Trotsky: Le pouvoir et la révolutionFenêtresLa lettre écarlateLe jour de nocesAu bout du compteContrefaçonsLe silence des armesPrší na SantiagoLa BerthePassion et mort de Michel ServetUn ange passeLes trois soeurs


Aktualizace osobnostního profilu Maurice Garrel: 18.11. 2023 03:58